Danmark droppede liste over covid-19-smittesteder

Da stort set al rejseaktivitet både ind og ud af Danmark blev lukket ned i marts på grund af covid-19, der valgte man også at stoppe med at føre lister over, hvorhenne i verden, at danskere kunne være blevet smittet med den verdensomspændende virus. Og siden er listen ikke blevet genoptaget. Oppositionen kræver svar.

To af vores nabolande, Norge og Tyskland, gør det. De fører lister over, hvor i verden deres statsborgere formodes at være blevet smittet henne. Dette holdt Danmark op med at gøre for fem måneder siden.
 
Her blev den sidste liste blev udgivet den 23. marts. Årsagen var, at opgørelserne blev irrelevante, da næsten al rejseaktivitet ind og ud af Danmark var lukket ned på denne tid. Men efter, at der åbnet op for rejseaktiviteten igen, er arbejdet med at smitteopspore danskere, der har været i udlandet, ikke blevet genoptaget.
 
Det skyldes blandt andet, at myndighederne ikke indsamler oplysninger om danskernes udlandsrejser systematisk, og en liste over smittelande vil derfor være for usikker, oplyser Statens Serum institut til DR.
 
V og DF: Få tallene frem
I Norge og Tyskland har man fundet ud af, at  en væsentlig del af coronasmitten i øjeblikket kommer fra udlandet.
 
Venstre og Dansk Folkeparti går derfor nu  til regeringen efter svar på, hvor danskere bliver smittet med coronavirus i udlandet.
 
- Nu er der jo en del danskere, som har fået lov til at rejse ud i sommer og lige er kommet hjem, så er det vel ikke for meget at forlange, at vi også kan se, hvor smitten er kommet fra. Se at få de tal frem, lyder opfordringen fra Peter Skaarup (DF), gruppeformand i Dansk Folkeparti til DR.
 
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har endnu ikke kommenteret på kritikken.
 
Smitte fra udlandet:
 • 39 procent af de nysmittede tyskere sidste uge formodes smittet i udlandet.
 • 29 procent af de nysmittede nordmænd sidste uge formodes smittet i udlandet.
 
Kilde: Rapporter fra Robert Koch-instituttet i Tyskland for uge 30-33 - og fra Folkehelseinstituttet i Norge for uge 32-33
 
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne