Foto: Shutterstock

Danmark er igen rykket op på første række i den grønne omstilling

I 2019 var Danmark langt fra at leve op til sit EU-krav om energibesparelser. Det ledte til kritik fra EU-Kommissionen. Men med det seneste års klimaaftaler er Danmark igen rykket op på forreste række i den grønne omstilling.

Ifølge nye beregninger står Danmark allerede nu til at overopfylde det energisparemål, vi skal nå i 2030.

Danmark er underlagt et EU-krav om energieffektivisering, og skal årligt spare 0,8 procent af det årlige energiforbrug. I 2019 opfyldte Danmark kun ca. en tredjedel af den forpligtelse.

En lang række af de klimaaftaler, der er indgået i løbet af 2020 indeholder energieffektiviseringstiltag, og ud fra Energistyrelsens beregninger har det ledt til, at Danmark nu står til at opfylde EU-kravet om energibesparelser med 127 procent.

”Danmark skal naturligvis leve op til de internationale mål, vi selv har været med til at vedtage på klimaområdet. EU-målet for energieffektivisering har tidligere været forsømt, og det har ledt til helt berettiget kritik fra EU-Kommissionen. Nu har vi fået bragt tingene i orden med de klimaaftaler, vi har indgået det seneste år og Danmark står nu til at overopfylde målet markant” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Energibesparelserne vil ske bredt i samfundet inden for eksempelvis transport, industri og opvarmning. Der vil ske energibesparelser hvert år frem mod 2030, og den årlige energibesparelse i 2030 svarer til energiforbruget i 600.000 parcelhuse.

Det bidrager både til Danmarks klimamål, og til at gøre dansk erhvervsliv mere konkurrencedygtigt. Samtidig sikrer det gode og sunde bygninger hos danskerne og er med til at mindske behovet for vindmøller og elmaster.

”De aftaler, vi har indgået, vil medføre en betydelig effektivisering af vores energiforbrug, og det vil være helt centralt for at nå vores 70 procents mål. Samtidig gavner det vækst, beskæftigelse og eksport, fordi energieffektivisering gør danske virksomheder mere konkurrencedygtige og fordi vi i Danmark er gode til at udvikle løsninger, som vi kan eksportere til andre lande” siger klimaminister Dan Jørgensen. 

Formelt skal Danmark orientere EU-kommissionen om status for opfyldelsen af energispareforpligtelsen i 2024, men allerede nu retter regeringen henvendelse til Kommissionen for at orientere om de nye tal.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

  Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU

  Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.

 • 29.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil beskytte havets vilde natur

  19 områder i havet omkring Danmark bliver nu beskyttet, så vi går fra ca. 19 procent beskyttelse på havet til med de nye områder at beskytte ca. 30 procent. I 12 af områderne vil der for første gang være streng beskyttelse af livet i havet. Samtidig udpeges 6 nye fuglebeskyttelsesområder på mere end en million hektar