Attendo og Kolding Kommune har indgået et partnerskab om driften af plejecenter, hvor udfordringer løses som om centeret var kommunalt.

Dansk Erhverv: Stil krav til private hjemmehjælpsfirmaer

Dansk Erhverv mener, at kommunerne kan gøre mere for at forebygge konkurser blandt hjemmehjælpsleverandørerne.

Endnu en konkurs i et privat hjemmehjælpsfirma har betydet, at en kommune - i dette tilfælde Frederikshavn - står med et akut problem, fordi en privat aktør ikke længere kan opfylde den aftale, der er indgået.

IMS Service i Frederikshavn er den seneste af en række virksomheder, som inden for den seneste måned har måttet opgive at føre driften videre, og det får Dansk Erhverv til at reagere.

Organisationen mener, at man skal værne om det frie valg, og at kommunerne også har et ansvar for at undgå sådanne situationer.

De kan forebygges ved ikke udelukkende at vægte pris over kvalitet i en udbudsrunde, men også at indføre nye spilleregler. 

- Vi tror ikke på, at det er noget, som skal løses fra Christiansborg. Det handler om at finde en model for samarbejde, som både tager hensyn til pris, kvalitet og leveringssikkerhed, siger Rasmus Larsen Lindblom, der er Dansk Erhvervs velfærdspolitiske fagchef.

Hvad leveringssikkerheden angår, peger Lindblom på, at kommunerne i forbindelse med et udbud stiller krav om en finansiel garanti, så der er penge til at føre driften videre i tilfælde af en konkurs.

Kommunerne kan også kræve en tidlig varsling i tilfælde af risiko for betalingsstandsning eller konkurs, og man kan i det hele taget aftale en køreplan for, hvad man gør, hvis en konkurs måtte indtræffe.

Hos Dansk Industri har man bedt Kammeradvokaten udarbejde en vejledning til, hvordan kommunerne på samme måde kan sikre sig mod den uro og usikkerhed, som konkurser medfører.

Vejledningen er stillet gratis til rådighed for alle kommuner, fortæller branchedirektør Mette Rose Skaksen.

Dansk Industri og Dansk Erhverv drøfter derudover i øjeblikket sammen med en række andre organisationer, fagbevægelsen, Kommunernes Landsforening og Ældre Sagen, hvordan man kan undgå situationer som den, der senest har ramt Frederikshavn Kommune.

Tal fra Dansk Erhverv viser, at 38 procent af hjemmehjælpsmodtagerne har valgt en privat aktør, og andelen har været stigende hen over de seneste fem år.

/ritzau/

Emneord: Dansk Erhverv, Dansk Industri, Konkursbølge, Konkurser, OPS, Offentligt privat samarbejde
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.03.20
  OK20: Ny overenskomst for vikarer

  FOA og Vikarbureauernes Brancheforening har tirsdag skrevet under på aftale, som giver vikarer på plejeområdet mere i løn og pension.

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.