Foto: Shutterstock

Dansk forældrepar nægter at navngive datter: Nu koster det dyrt

I sit pas hedder den 3-årige pige "uangivet pige".

Sabine Pultz og Ronnie Hansen er forældre til Ingrid på tre år, som de har besluttet ikke at navngive - årsagen er, at de principielt er imod at folkekirken står for personregistreringen. 

Når man navngiver sit barn, navngiver man barnet via Borger.dk - men selve registreringen går stadig gennem folkekirken og det mener Sabine og Ronnie er helt forkert. Derfor har de besluttet, at Ingrid ikke bliver navngivet - også selvom at det koster dem rigtig dyrt. Det skriver TV 2, som har haft besøg af parret i Go' Aften Danmark.

Parret mener at man i stedet burde kunne navngive sit barn gennem kommunen, eller på anden vis, så man ikke skal gennem kirken. En navngivelse bør ifølge parret kunne foretages, uden at skulle gennem en religiøs institution. 

Ifølge den danske lovgivning, skal et barn navngives med minimum ét fornavn og ét efternavn inden det er seks måneder gammelt - dog vil barnet automatisk få moderens efternavn når den seks måneders frist udløber, hvis barnet kun er blevet navngivet med et fornavn. Navngiver man ikke barnet inden seks måneder, kan det komme til at koste en bøde. Det skriver Borger.dk.

Idømt betinget fængselsstraf

Men for Sabine og Ronnie har det ikke kun kostet en bøde, faktisk har det kostet dem rigtig dyrt, ikke at navngive Ingrid. 

I sidste uge var de nemlig på anklagebænken i Københavns Byret, hvor tiltalen lød på brud på navneloven. Det endte med en betinget fængselsdom og bøder på intet mindre end fire tusinde kroner hver eneste måned, indtil de navngiver treårige Ingrid.

Det har dog ikke fået parret til at ændre mening og navngive datteren. De mener nemlig at det er det som skal til, hvis der skal ske en ændring på området.

"Vi har talt meget om det. Vi tror også, at man ændrer samfundet og verden med de beslutninger, man må træffe i sin dagligdag og særligt, når det kommer til noget med kirke og moral. Der var også en gang, man ikke ville vie homoseksuelle. Det stoppede også kun, fordi der er nogle, der gjorde det alligevel," siger Ronnie Hansen

Sabine stemmer i og siger, at de nok heller ikke var blevet inviteret ind i programmet, hvis ikke de var gået i retten. 

Det er dog ikke kun via bøder at de mærker problemet i, at de ikke har navngivet datteren. Skal de ud at rejse, kan de også opleve at løbe ind i udfordringer - det er nemlig ikke alle steder, at du kan rejse ind i landet som en unavngivet person. Så en tur gennem lufthavnen, kan godt være en kende nervepirrende. Sabine fortæller dog, at de ikke har oplevet de store problemer, da det er i de færreste lande at man forstår "uangivet pige".

Der er også blevet studset over at Ingrid ikke har et navn, når de eksempelvis har været ved tandlægen.

Selv er parret ikke i tvivl om, at de gør det helt rigtige. De ønsker nemlig at leve i et samfund, hvor religion ikke har en plads i offentlige systemer - derfor har de også besluttet at anke dommen til Landsretten.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Kultur
  Ny undersøgelse: Bykommuner i bund og Fanø i top

  Hvis man kunne værdisætte naturen i din kommune med ét tal, hvad ville det så være? Det har forskere på Aarhus Universitet regnet på og kåret Danmarks mest og mindst biodiverse kommuner.

 • 19.02.21 Kultur
  1 ud af 3 danskere vil gøre det mindre i fremtiden

  Coronakrisen ændrer vores flyvevaner, for knap hver tredje dansker vil flyve mindre, når pandemien er fortid, viser en ny befolkningsundersøgelse

 • 17.02.21 Kultur
  Danmark får endnu en verdensrekord - Dette bruger vi flest penge på

  Det globale salg af økologiske fødevarer har aldrig været større. I 2019 rundede det 106 mia. euro, og danskerne lægger sig igen forrest. Ikke alene har Danmark den største økologiske markedsandel. Danskerne er nu også dem, der bruger flest penge på økologi pr. indbygger. Det fremgår af en ny international rapport, som offentliggøres i dag.

 • 10.02.21 Kultur
  Nye kulturaftaler skal løfte kulturen i hele landet

  I de næste fire år vil 12 kulturregioner rulle 29 indsatsområder og utallige projekter ud til glæde for især børn og unge. Det sker gennem de såkaldte kulturaftaler, som indgås med kommunerne, og som kulturministeren har underskrevet.

 • 05.02.21 Kultur
  Sne i Danmark: Her er der skispor

  Flere steder i landet er der nu trukket friske spor til langrendsløb. Uanset om der er præpareret spor eller ej, er du altid velkommen til at stå på ski i alle statens skove og naturområder.