Foto: Shutterstock

Der er noget i luften: Salget af allergimedicin stiger markant

Apotekernes salg af antihistaminer mod bl.a. pollenallergi er steget med over 30 pct. de sidste fire år.

Løbenæse, røde øjne, træthed og koncentrationsbesvær. Det er bare nogle af de problemer, man oplever som allergiker. Symptomerne kan heldigvis dulmes eller forebygges med medicin, og det benytter danskere sig i stigende grad af.

En opgørelse fra Danmarks Apotekerforening viser, at apotekernes salg af antihistaminer er steget med 31 pct. i perioden fra 2016 til 2020. Omregnet til døgndoser indtog danskerne sidste år næsten 133 mio. doser – typisk i form af piller, næsespray og næsedråber. Forbruget er nogenlunde ligeligt fordelt mellem håndkøb og receptpligtig medicin.

”Det er en voldsom stigning i forbruget, og alene de sidste to år er apotekernes salg steget med næsten 20 pct. Størst er stigningen for receptpligtig medicin, mens vi ser et større sæsonudsving for håndkøbsmedicin,” siger farmaceut Helle Jacobsgaard, der er sundhedsfaglig chefkonsulent i Apotekerforeningen.

Hun tror, at en af forklaringerne kan være det stigende antal pollenallergikere. Nye tal fra Aarhus Universitet og Blodbanken på Aarhus Universitetshospital viser, at hver fjerde dansker nu lider af en eller anden form for luftvejsallergi.

”Desuden har de sidste pollensæsoner budt på meget høje pollental, hvilket også kan være en del af forklaringen på den store stigning i forbruget.”

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne