Foto: Shutterstock

"Det er faktisk farligt": Bizart problem rammer dansk kommune

Det er både farligt og dyrt, lyder det nu.

Siden sommeren 2020 er der forsvundet ekstraordinært mange skilte i Herning Kommune. 

I ny og næ er Vejtilsynet fra Drift og Service i Herning Kommune rundt på vejene for at opsætte nye skilte. Trafikskilte kan jo gå til af den ene eller anden grund.

Men de seneste otte måneder har folkene fra Vejtilsynet alt for ofte måttet montere nye skilte i kommunens skiltegalger. Skiltene bliver simpelthen stjålet.

Siden sommeren 2020 er der ifølge Drift og Service forsvundet i hvert fald 40 skilte af forskellige slags. Det er ekstraordinært mange.

"Vi kan mærke, at der er trend i det. Skiltene bliver taget ned og forsvinder. Men det må være planlagt, for det er ikke noget, man bare lige gør," siger Per Vallebæk fra Drift og Service i en pressemeddelelse. Han forklarer desuden, at der skal bruges værktøj og i nogle tilfælde stiger for at afmontere skiltene.

Gennemsnitligt forsvinder der altså cirka et skilt hver uge. Problemet er særligt udbredt i et stort område i kommunen. Nemlig i området fra Sunds til Arnborg over Snejbjerg.

Kan være farligt

Når et skilt forsvinder fra vejsiden, kan det medføre problemer for trafikken.

Et byskilt angiver, hvor hastighedsgrænsen sænkes.

"Hvis du kommer kørende ind i en by, og byskiltet mangler, så kan du ikke se, at fartgrænsen nu er 50 km/t og ikke 80 km/t. Meningen med dem er at få hastigheden ned, der hvor bygrænsen går. Så det er faktisk farligt, og byskiltene er vigtige. Men de er desværre også attraktive," siger Per Vallebæk.

Det er mange forskellige slags skilte, der forsvinder. Lige fra byskilte til skilte med en hjort, der springer hen over vejen. Det kan også være skilte med gadenavne eller kilometerangivelser til et bestemt sted.

"På det seneste er der forsvundet mange skilte ude ved eksempelvis Skærbæk. Der har vi været flere gange og sætte nye skilte op ved Rind Kirke," fortæller han.

En bekostelig affære

Hver gang Drift og Service skal erstatte et skilt, går der ressourcer tabt.

"Jo større et skilt er, jo dyrere er det også at købe ind igen. Og oveni det går der også meget tid med at køre ud og konstatere, hvilket skilt der er væk, og køre ud for at hente nye skilte og få dem monteret igen. Vi ligger ikke inde med skiltene på et lager, så hver gang skal vi ud at betale for et nyt og vente på, at det bliver leveret," siger Per Vallebæk.

Forleden bestilte kommunen for eksempel et nyt byskilt til Sunds, fordi et af de gamle forsvandt. Prisen for et nyt er 1.066 kroner plus moms. Hvis der er tale om et større skilt, er prisen næsten det dobbelte.

Herning Kommune har ikke en præcis opgørelse over, hvor mange penge der bliver brugt på at erstatte forsvundne skilte. Men det er uden tvivl penge, som kunne bruges på en bedre måde.

"Jeg kan da også godt selv lide skilte. Men det går altså ikke. Det er vigtigt, at skiltene er der. Så man skal lade dem stå," slår Per Vallebæk fast.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.