DI vil af med den hårde tone i udlændingedebatten

Danske virksomheder er afhængige af udenlandsk arbejdskraft. DI-direktør vil have åben og fordomsfri debat.

Tonen i den danske debat om udenlandsk arbejdskraft er for hård. Det mener Dansk Industris (DI) direktør, Karsten Dybvad, der vil have tonen ændret.

Han hæfter sig ved den negative måde, østeuropæiske medarbejdere er blevet omtalt på i debatten om børnepenge. 


Blandt andre har Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, betegnet udenlandsk arbejdskraft som jordbærplukkere, der trækker penge ud af Danmark.

Læs også: Polens Ambassadør: Tal pænt om mine landsmænd

- Meget af den debat, der har været i medierne om børnecheck, skattefradrag til udlændinge og social dumping, giver indtryk af, at østeuropæerne er en trussel mod det danske velfærdssamfund, siger Karsten Dybvad mandag på en konference om emnet i Industriens Hus.

- Men det er et helt fordrejet billede af de udenlandske medarbejdere. Virkeligheden er den stik modsatte. De udenlandske medarbejdere er med til at skabe vækst og er med til finansiere eksempelvis vores sygehuse, skoler og ældrepleje, siger DI-direktøren.

Læs også: Karsten Dybvad: OPI overblik kan give nye i stedet for dybe tallerkener

Hos DI mener man, at netop udlændinge er uundværlige for det danske samfund. Danske virksomheder er afhængige af at kunne ansætte udenlandske medarbejdere.

Men den hårde tone i debatten kan ødelægge Danmarks omdømme som et attraktivt land at arbejde og bo i for udlændinge og deres familier, påpeger Karsten Dybvad og efterlyser en åben og fordomsfri debat om de udenlandske medarbejdere og deres betydning for samfundet.

Læs også: Kan vi så tale ordentligt?!

- Rigtig mange virksomheder i Danmark vil ikke kunne drive deres forretning uden adgang til udenlandske medarbejdere. Vi ser det i blandt andet service-, transport- og fremstillingsbranchen og i virksomheder, der er afhængige af specialister fra udlandet, siger han.

Karsten Dybvad henviser samtidig til en rapport fra Dansk Arbejdsgiverforening, som viser, at 84 procent af udlændingene på DA-området er omfattet af en overenskomst.

/ritzau/

Emneord: Dansk Industri, Tal ordentligt, God tone, Karsten Dybvad, Dansk Arbejdsgiverforening, Udenlandsk arbejdskraft
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 26.05.14 Charlotte
  LOL

  Har DI tænkt på tonen i de sidste årtiers debat om folk på overførselsindkomster dvs. ledige og syge som enten ikke kan arbejde eller kun kan arbejde få timer, NEJ det har DI ikke så stop en sok i ædespalten og lær at leve med tonen I har selv skabt den.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 19.12.17 Politik
  ”Løngab” og julemanden er ens

  Hvis du tror på julemanden, så er der også en chance for, at du tror på et ”løngab” på det statslige arbejdsmarked. Men de er begge illusioner og i denne artikel vil illusionen om et "løngab" briste for dig....

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 30.08.17 Infrastruktur
  37 strakspåbud efter social dumping aktion på sjællandske villaveje

  "På aktionen så vi ofte eksempler på, at udenlandske virksomheder ikke var anmeldt i RUT, som de ellers har pligt til. I alt var der 19 RUT-overtrædelser på 39 gennemførte besøg," siger Brian Brink Larsen, der er tilsynschef for social dumping i Arbejdstilsynet.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.