Digitalisering kan knytte lægen tæt til patienten

Infrastruktur

10/06/2019 09:00

Per Roholt

Udspillet til en ny sundhedsreform har sat fokus på spørgsmålet om, hvordan man får skabt fremtidens borgernære sundhedsvæsen.

For mig er det vigtigt, at vi formår at bygge videre på den digitalisering, som allerede er sket og foregår med rivende hast på sundhedsområdet, siger divisionsdirektør Johnny Iversen, EG. 

Af udspillet Sundhedsreform: Patienten først fremgår det blandt andet, at 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 færre indlæggelser på sygehusene kan bringe sundhedsvæsenet tættere på patienten.

Men kommer vi tættere på visionen ved at bruge penge på flere læger eller på mere teknologi? Skal vi satse på digitalisering? Og er regioner, kommuner og læger overhovedet enige om mål og midler?

Det er der lige nu mildt sagt ikke enighed om, og et af spørgsmålene er naturligvis, om 21 lokale sundhedsfællesskaber kan løse opgaverne bedre end de nuværende regioner.

Intentionen er under alle omstændigheder sympatisk: at gøre livet mere tåleligt og lettere i hverdagen for de borgere, som har brug for eksperthjælp fra sundhedsvæsenet.

Inden vi går i gang med at nedlægge regionsrådene og flytte alle læger ud til kystbyerne, er der dog brug for at trække vejret dybt og få skilt mål og metoder.

Læs artikel på SamfundsDesign: Stormen over regionerne har lagt sig stille ned

 

If it works …

Et ordsprog siger: "If it works, don't break it". Og det er nok værd at tænke på lige nu.

For det er ingen enkel sag at reformere sundhedsvæsenet, og det er langt fra gjort med at fjerne regionernes politiske ledelse.

For mig er det i hvert fald vigtigt, at vi formår at bygge videre på den digitalisering, som allerede er sket og foregår med rivende hast på sundhedsområdet.

For udviklingen går stærkt, både i udlandet og herhjemme. Der er kommet moderne ambulancer med onlineadgang til sygehuset, avanceret analyseudstyr er rykket ud i klinikkerne, og selv de nye overenskomster mellem de praktiserende læger og det offentlige fokuserer på, hvordan almen praksis kan blive mere digital og understøtte samarbejdet mellem sygehus, kommune, almen praksis og ikke mindst patienten selv.

Læs artikel på SamfundsDesign: Bedre ressourcestyring i Region Hovedstaden skal optimere patientforløb

 

Sygehus, kommune og praksislæger er forbundet

Digitalisering virker. Allerede i dag hænger en række centrale aktører derfor sammen på sundhedsområdet og sikrer, at stadig flere opgaver kan løses af den praktiserende læge eller kommunernes sundhedspersonale tæt på eller i borgerens eget hjem.

Selvfølgelig kan de blive bedre, men det meste hænger altså allerede sammen digitalt. Og teknologien udvikler sig hele tiden. Så for mig at se vil en yderligere investering i digitalisering og udbygning af udvekslingen af data mellem de involverede aktører være den mest omkostningseffektive måde at knytte lægen tættere til patienten på.

Læs artikel på SamfundsDesign: For Danske Regioner handler 2019 om borgernes behov

 

Derfor synes jeg …

Man skal tænke sig godt om, inden man blot nedlægger regionerne.

Regionerne er omdrejningspunktet for det nære sundhedsvæsen og har været en stabil udviklingspartner.

Hvis beslutningen om at nedlægge regionerne bliver truffet forhastet, risikerer vi at få skabt en kontraproduktiv transitionsperiode med investeringsstop og innovationstørke. Det gavner ikke patienterne.

 

Tilmeld dig Samfundsdesigns nyhedsbrev med nyt om offentlig digitalisering.

Læs artikel på SamfundsDesign: Statiske vagt- og ressourceplaner dræber sundhedsvæsenet

Læs mere på EG: Regioner skaber sammenhæng med digitalisering

Læs artikel på IT watch: Tvivl om regionernes fremtid er gift for it-branchen

Mest Læste

Annonce