Foto: Shutterstock

DR melder om stor ændring i populært program

Allerede fra denne uge, vil seerne opleve ændringen.

Allerede fra på søndag den 10. januar, melder DR at programmet 21 Søndag på DR1, vil se anderledes ud. Det fortæller DR i en pressemeddelelse.

Programmet som har i omegnen af 650.000 seere hver gang det sendes, vil nu komme til at adskille sig meget mere fra TV-avisens udtryk - da de to programmer hidtil har haft samme jingle, studie og grafik - det er slut nu. 21 Søndag skal nu i stedet have sin egen "indpakning", så det er tydeliggjort at de to programmer adskiller sig fra hinanden. 

"Vi vil gerne gøre det klart for seerne, at det, vi præsenterer for seerne søndag aften, ikke bare er endnu en nyhedsudsendelse i rækken. ’21 Søndag’ er ugens mest eksklusive tv-tilbud fra DR Nyheder, og det skal det nye udtryk være med til at understrege," siger DR's nyhedsredaktør Sandy French.

Fra nyhedsudsendelse til magasin

I det nye koncept understreges det, at 21 Søndag netop ikke er en nyhedsudsendelse, men derimod et aktualitetsmagasin. Visuelt kommer det til udtryk ved, at der er lånt greb fra de trykte magasiners univers i form af for eksempel en mere markant grafisk indpakning og brugen af "forsider" og "opslag" til at illustrere historierne med. Og indholdsmæssigt betyder det et løfte til seerne om, at programmet hæver sig over den daglige nyhedsstrøm, så det forklarer, udfordrer, illustrerer og perspektiverer de store historier og tendenser. 

"Som aktualitetsmagasin skal 21 Søndag være kendetegnet ved eksklusivitet, grundighed og relevans. Det vil sige originale vinkler og afsløringer, forklaringer, der gør os klogere, og en historie skal altid være vigtigt for den enkeltes liv eller for forståelsen af den verden, vi lever i," siger Sandy French.

Ambitionen er stadig, at 21 Søndag skal have et skarpt fokus på de helt aktuelle dagsordner og de største historier i tiden. Men det bliver for eksempel et farvel til de korte nyhedsopdateringer, som indtil nu også har været en del af ’21 Søndag’. Håbet er at skabe udsendelser, der også kan streames, så de har et liv i dagene og ugerne efter premieren.

Nye omgivelser

Det første som vil springe seerne i øjnene er, at programmet foregår i et helt nyt studie - eller rettere, i samme studie hvor TV-Avisen produceres - men i den helt anden ende af lokalet. 

"Den ene ende af studiet er blevet omdannet til et såkaldt greenscreen-område, som betyder, at den scenografi, som vært Kåre Quist befinder sig i, for en stor dels vedkommende vil være virtuel, det vil sige genereret af en computer," skriver DR.

"Det er en unik feature, der giver nye muligheder for formidling af vores historier, og som skaber et rum med sin helt egen identitet og fornemmelse. Scenografien og brugen af den nye teknologi skal både skabe et indbydende rum, men også hjælpe til at forklare og skabe forståelighed. Vores grafik er aldrig bare til pynt, men skal altid have en funktion, der understøtter de historier, som vi gerne vil fortælle," siger Sandy French.

Udgangspunktet er en grundscene, hvor værten kan præsentere historierne med billeder, grafer, videobidder og illustrationer. Men på sigt bliver det muligt at modellere naturtro universer, så studiet kan omformes til hvad som helst. Det betyder, at hvis historien kalder på det, kan der skabes fortællinger og forklaringer, der for eksempel foregår på en bjergtop, ude i rummet eller inde i et molekyle. Man vil dog som seer aldrig være i tvivl om det er et virkeligt eller virtuelt univers.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Kultur
  Ny undersøgelse: Bykommuner i bund og Fanø i top

  Hvis man kunne værdisætte naturen i din kommune med ét tal, hvad ville det så være? Det har forskere på Aarhus Universitet regnet på og kåret Danmarks mest og mindst biodiverse kommuner.

 • 19.02.21 Kultur
  1 ud af 3 danskere vil gøre det mindre i fremtiden

  Coronakrisen ændrer vores flyvevaner, for knap hver tredje dansker vil flyve mindre, når pandemien er fortid, viser en ny befolkningsundersøgelse

 • 17.02.21 Kultur
  Danmark får endnu en verdensrekord - Dette bruger vi flest penge på

  Det globale salg af økologiske fødevarer har aldrig været større. I 2019 rundede det 106 mia. euro, og danskerne lægger sig igen forrest. Ikke alene har Danmark den største økologiske markedsandel. Danskerne er nu også dem, der bruger flest penge på økologi pr. indbygger. Det fremgår af en ny international rapport, som offentliggøres i dag.

 • 10.02.21 Kultur
  Nye kulturaftaler skal løfte kulturen i hele landet

  I de næste fire år vil 12 kulturregioner rulle 29 indsatsområder og utallige projekter ud til glæde for især børn og unge. Det sker gennem de såkaldte kulturaftaler, som indgås med kommunerne, og som kulturministeren har underskrevet.

 • 05.02.21 Kultur
  Sne i Danmark: Her er der skispor

  Flere steder i landet er der nu trukket friske spor til langrendsløb. Uanset om der er præpareret spor eller ej, er du altid velkommen til at stå på ski i alle statens skove og naturområder.