Foto: Shutterstock

Dyster udmelding: Forventer mange danske børn får det svært

Den næste tid forventes at blive svær for mange danske børn.

BørneTelefonen havde omkring 1.000 samtaler med børn i juledagene sidste år, hvoraf flere end ellers handlede om ensomhed, selvskade og seksuelle krænkelser. Børns Vilkår forventer, at coronakrisen vil gøre den kommende jul endnu sværere for mange børn og unge.

Det fortæller organisationen i en pressemeddelelse. 

For de fleste er julen en glædelig anledning til at være sammen med dem, man har nærmest. Men for børn, som vokser op i hjem med svigt, vold og misbrug, har et år med corona og nedlukninger allerede budt på rigeligt med familietid.

BørneTelefonen ruster sig derfor også til en jul, hvor der kan opstå flere tunge samtaler end ellers med de børn og unge, som rækker ud efter hjælp.

Bliver værre i år

Sidste år havde BørneTelefonens rådgivere 1.000 samtaler med børn i perioden fra den 23.-31. december. Sammenlignet med årets øvrige dage handlede flere af samtalerne om ensomhed, seksuelle krænkelser og relationen mellem børn og forældre.

Og der er ikke grund til at tro, at der bliver færre af den slags samtaler i juledagene i år, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

”Vores foreløbige data for 2020 viser, at den hyppigste henvendelsesårsag på BørneTelefonen er relationen mellem børn og forældre. Det er første gang nogensinde, at det er tilfældet – og det mener vi, skyldes coronakrisen. Mange børn har i år oplevet flere konflikter derhjemme, mere vold og flere angstanfald. Og nu venter så en juletid, hvor der følger alle mulige forventninger med om nærvær og hygge. Det kan ramme nogle børn ekstra hårdt i år,” siger Rasmus Kjeldahl.

Ud over at BørneTelefonen står til rådighed, også juleaften, så er det alle voksnes ansvar at være ekstra opmærksomme på de børn, som for eksempel begynder at trække sig fra fællesskabet eller ændrer adfærd og humør.

”Mange af børnene er svære at se, fordi de aktivt prøver at skjule, hvor skidt de har det. De vil skåne deres forældre for bekymringer, de vil ikke skille sig ud fra kammeraterne, og de vil ikke være til besvær. Vi har alle en vigtig opgave med at se de her børn og række ud til dem, så de føler sig set og hørt og får den professionelle hjælp, nogle af dem vil have brug for,” siger Rasmus Kjeldahl.

Hver dag hele julen – også juleaften – kan børn kontakte BørneTelefonen. På helligdagene og i weekenden sidder de frivillige rådgivere klar mellem kl. 11-02. I hverdagen mellem kl. 07-02, oplyses det. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.06.21 Social
  Efter fire ugers sit-in protest begynder syriske demonstranter nu sultestrejke foran Christiansborg

  I lørdags d 12 juni gik en stor demonstration gennem byens gader. “Listen to us, listen to us, Danmark for alle og Syrien, ikke sikker”, lød råbene. Det var den anden store demonstration til støtte for den syriske sit-in protest, som nu i næsten fire uger har samlet hundredevis af syrere fra hele landet på Christiansborgs Slotsplads, deriblandt er nogle udvisningstruede.

 • 10.06.21 Social
  Rekrutteringskrise kræver national handlingsplan

  Pædagogandelen falder over hele landet. Ambitionerne om flere pædagoger til børnene og højere kvalitet i daginstitutionerne risikerer dermed at kuldsejle, allerede inden vi er kommet i gang.

 • 08.06.21 Social
  Flere danskere køber kopivarer uden at vide det, når de handler på nettet

  Knap hver femte mellem 15 og 24 år køber kopivarer uden at vide det, når de handler tøj, sko og makeup på nettet, og risikerer både at støtte organiseret kriminalitet og udsætte sig selv for fare.

 • 07.06.21 Social
  Fængselsbetjent overfaldet i dansk fængsel

  ”Vores advarsler blev overhørt”. Sådan lyder kritikken fra Fængselsforbundet, efter en kvindelig fængselsbetjent onsdag blev overfaldet af en psykisk syg indsat i Herstedvester Fængsel.

 • 04.06.21 Social
  Vedtager ny lov: Skal regulere tech-giganter

  Et stort flertal i Folketinget har i dag vedtaget lovforslaget om ophavsret. Danske medier får nu retten til at lave kollektive aftaler med tech-giganter, som Facebook og Google, og kræve betaling for brugen af nyheder. Loven betyder også, at onlinedelingsplatforme, fx YouTube, fremover skal indgå aftaler med rettighedshaverne, hvis de vil vise musik eller videoer.