Foto: Shutterstock

Efter 500 års jubilæum: Nyt samarbejde med EU-land

Historiske bånd med udgangspunkt i landbrug fører nu til en ny aftale om klima i landbrug og fødevaresystemer.

Fremtidens grønne omstilling af landbruget får nu en hjælpende hånd fra fortiden. I 1521 inviterede Kong Christian II 184 nederlandske landbrugere til Danmark for at bosætte sig på Amager. De skulle bringe den bedste viden om dyrkning af grøntsager til Danmark.

Og i anledning af 500-året for den begivenhed og i samme ånd indgår fødevareminister Rasmus Prehn i dag en grøn samarbejdsaftale med sin nederlandske kollega om omstillingen af landbruget.

"Der er historisk tætte bånd til Nederlandene, og vi har gennem århundreder nydt godt af de fælles interesser på landbrugsområdet. For 500 år siden handlede det om dyrkning af grøntsager, og nu handler det om at sikre fremtidens klimavenlige landbrug," siger landbrugsminister Rasmus Prehn.

Nederlandene er kendt for deres arbejde med klimavenligt landbrug og har gennem årene udviklet flere løsninger, der kan fremme et grønnere landbrug. Det gælder eksempelvis løsninger, der reducerer klimaaftrykket. Men Danmark er også frontløber i forhold til grønne løsninger, og samarbejdet skal føre til mere udveksling af viden og gode eksempler, der virker i praksis.

"Vi er nødt til at finde grønne løsninger, og vi kan meget selv, men vi må også lære af de bedste for at finde løsninger. Det gælder eksempelvis plantebaseret mad, hvor Nederlandene er langt fremme, og hvor vi i Danmark har store ambitioner. Derfor er samarbejdet med Nederlandene meget vigtigt, og vi får med aftalen mulighed for at sparre med nogle af de bedste i verden til klimavenligt landbrug," siger Rasmus Prehn.

Aftalen indeholder forslag til en række mulige samarbejdsområder på fødevare- og landbrugsområdet. Udgangspunktet for samarbejdsområderne er klima og indbefatter eksempelvis kampen mod afskovning, præcisionslandbrug, dyrevelfærd og samarbejde på vigtige EU-dagsordener. Samarbejdet kan også omfatte opbygning af landbrugssektorer, som er bedre sikret mod eventuelt kommende pandemier.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

  Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU

  Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.

 • 29.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil beskytte havets vilde natur

  19 områder i havet omkring Danmark bliver nu beskyttet, så vi går fra ca. 19 procent beskyttelse på havet til med de nye områder at beskytte ca. 30 procent. I 12 af områderne vil der for første gang være streng beskyttelse af livet i havet. Samtidig udpeges 6 nye fuglebeskyttelsesområder på mere end en million hektar