BUPL’s formand Elisa Rimpler. Foto: BUPL

Efter et år med corona: Børnene mistrives, men pædagogerne savner ressourcer

En stærk pædagogisk indsats er helt afgørende, hvis vi skal gøre op med trivselsefterslæbet. Men ressourcerne mangler.

To ud af tre pædagoger oplever, at coronakrisen har medført øget mistrivsel blandt børn og unge i skolealderen. Det viser en ny survey blandt pædagoger i skoler og fritidstilbud.

Undersøgelsen bekræfter, at der venter et stort og svært arbejde forude for at genskabe trivslen, når børn og unge nu for alvor vender tilbage til skolen og fritidsinstitutionerne, påpeger BUPL’s formand Elisa Rimpler.

”Det bliver ikke bedre med et trylleslag, bare fordi de krydser tærsklen til klasseværelset igen. Det kræver en målrettet pædagogisk indsats, og at der bliver arbejdet aktivt med at styrke fællesskabet og få alle med. Den sociale muskel skal genoptrænes, efter at flere børn har følt sig alene og isoleret i flere måneder,” siger Elisa Rimpler.

Folketingets partier afsatte i februar 600 millioner kroner i forbindelse med den første genåbning af skolerne. Hovedparten af pengene blev imidlertid målrettet det faglige efterslæb. I nær fremtid mødes politikerne igen for at drøfte en trivselspulje, der kan rette op på det sociale efterslæb, som flere børn og unge har oplevet under corona-nedlukningen.

Og her er opfordringen fra BUPL og pædagogerne klar: Pengene skal gå til ekstra ressourcer til den daglige pædagogiske indsats for at genskabe børnenes trivsel i SFO’en, klubben og skolen.

”Vi har ikke brug for nye projekter, der tager tid at løbe i gang, eller små puljer til aktiviteter hist og pist. Vi skal bruge alle kræfter og ressourcer på at genetablere de gode børne- og klassefællesskaber og glæden ved hverdagen. Og det gælder både i indskolingen, på mellemtrinnet og i udskolingen,” fastslår Elisa Rimpler.

Ni ud af ti pædagoger mener da også, at der kan rettes op på den øgede mistrivsel blandt skolebørnene med en målrettet pædagogisk indsats, men samtidig peger over halvdelen på, at de ikke har de nødvendige rammer og ressourcer til at gøre det.

”Det er et klart signal om, at vi kan løse det her, hvis politikerne er parat til at give os de ekstra ressourcer, som der skal til. Og det handler ikke om hokus-pokus-løsninger. Vi står over for et langt sejt træk, der rækker langt ind i næste skoleår,” understreger BUPL-formanden.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 03.05.21 Erhvervsliv
  Næsten hver femte lærer i folkeskolen har ikke en læreruddannelse

  I nogle kommuner er over 30 procent af undervisningen lagt i hænderne på personer uden en læreruddannelse. ”En gevaldig glidebane” mener Danmarks Lærerforening.

 • 23.04.21 Erhvervsliv
  Mange ikke-vestlige ledige har flere forhindringer på vejen til et job

  En stor del af de ikke-vestlige borgere, der i dag står uden for arbejdsmarkedet, har flere problemer ud over ledighed. Selvom en virksomhedsrettet indsats er det mest effektive værktøj til at få ikke-vestlige borgere i job, så har de mindst ressourcestærke behov for en tværfaglig indsats oveni, viser ny rapport fra VIVE.

 • 23.04.21 Erhvervsliv
  Nyt initiativ: Virksomhedspraktik fordobles

  Nyuddannede vil som et forsøg kunne komme i virksomhedspraktik dobbelt så længe som i dag. Forslaget udspringer af Partnerskabet for dimittender i arbejde, som torsdag har overleveret 22 idéer til, hvordan man kan få flere nyuddannede i job.

 • 21.04.21 Erhvervsliv
  Førtidspension er sidste udvej

  Færrest muligt skal ende på førtidspension. Det er både til gavn for den enkelte og samfundet, at flest muligt er i arbejde. ”Men nedslidte og syge skal selvfølgelig have den førtidspension, de har ret til og ikke mødes med urimelige krav og mistillid”, siger FH-næstformand Ejner K. Holst.

 • 14.04.21 Erhvervsliv
  Over halvvejs i mål: Mere end 500 nye sygeplejersker ansat

  Der er sket en stigning på 584 fuldtidsbeskæftigede sygeplejersker fra 4. kvartal 2019 til 4. kvartal 2020. Det er mere end halvvejs i forhold til aftalen om 1.000 flere sygeplejersker i løbet af 2021, som regeringen og Danske Regioner har indgået.