Efter syv år: Lærerne og KL er enige om ny aftale

I går tirsdag den 11. august blev Lærernes Centralorganisation (LC) og Kommunernes Landsforening (KL), der i offentligheden er personificeret ved Anders Bondo Christensen på lærernes side og KL's Michael Ziegler (Kons.) på den anden side, enige om en aftale om lærernes arbejdstid, der i syv år har været det store stridspunkt mellem parterne.

- Den helt grundlæggende opgave for os har været at indgå en aftale med KL, som forbedrer lærernes mulighed for at løse deres vigtige opgave. Derfor er jeg meget tilfreds med den aftale, vi nu kan præsentere for medlemmerne

Således lyder det fra lærerformand, Anders Bondo Christensen, i en pressemeddelse, efter at det i går lykkedes de to parter at nå frem til en aftale, der regulerer lærernes arbejdstid. Netop dette punkt har været genstand for striden mellem de to parter siden 2013. Uenigheden om lærernes arbejdstid betød i første omgang, at KL og Michael Ziegler lockoutede lærerne i 25 dage i april 2013. Derefter gennemtrumfede Helle Thornings-Schmidts den såkladte lov 409, der gik ind og regulerede lærernes arbejdstid i stedet for den overenskomst, som KL og LC ikke kunne blive enige.

Bedre arbejdstid

Ifælge parterne er aftalen udtryk for eb helt ny måde at tænke arbejdstidsaftale på, som vil betyde en afgørende forskel for folkeskolen.

- Aftalen handler om prioriteringer af lærernes arbejdstid. Vi er gået ind i forhandlingerne for først og fremmest at sikre sammenhæng mellem de opgaver, lærerne skal løse, og den arbejdstid lærerne har til rådighed i kommunerne og på den enkelte skole. Det er denne aftale lykkedes med, siger Anders Bondo Christensen, mens Michael Ziegler supplerer:

- I KL har vi haft et stort ønske om at finde en god løsning på en udfordring, der har optaget både os og alle andre, der interesserer sig for folkeskolen, i mange år. Derfor er vi glade for at være nået til enighed om denne aftale, og jeg har en stærk tro på, at den får en stor og positiv betydning for vores fælles skole, siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.

Forud for aftalen blev der i 2018 nedsat en kommision af de parter, der skulle komme med anbefalinger til, hvordan en aftale om lærernes arbejdstid kunne se ud. Dette tiltag var en udløb af, at ved de offentlige overenskomsforhandlinger samme år heller ikke formået at nå til enighed om en arbejdstidsaftale for lærerne.

Før den nye arbejdstidsaftale kan komme ud og virke på skolerne, skal den godkendes ved afstemninger i både  KL's bestyrelse og blandt medlemmerne i Danmarks Lærerforening senere på måneden.

Efter at KL og LC landede aftalen, meddelte Anders Bondo Christensen, at han trækker sig som formand for Danmarks Lærerforening og dermed også som formand for LC. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også