Efter syv år: Lærerne og KL er enige om ny aftale

I går tirsdag den 11. august blev Lærernes Centralorganisation (LC) og Kommunernes Landsforening (KL), der i offentligheden er personificeret ved Anders Bondo Christensen på lærernes side og KL's Michael Ziegler (Kons.) på den anden side, enige om en aftale om lærernes arbejdstid, der i syv år har været det store stridspunkt mellem parterne.

- Den helt grundlæggende opgave for os har været at indgå en aftale med KL, som forbedrer lærernes mulighed for at løse deres vigtige opgave. Derfor er jeg meget tilfreds med den aftale, vi nu kan præsentere for medlemmerne

Således lyder det fra lærerformand, Anders Bondo Christensen, i en pressemeddelse, efter at det i går lykkedes de to parter at nå frem til en aftale, der regulerer lærernes arbejdstid. Netop dette punkt har været genstand for striden mellem de to parter siden 2013. Uenigheden om lærernes arbejdstid betød i første omgang, at KL og Michael Ziegler lockoutede lærerne i 25 dage i april 2013. Derefter gennemtrumfede Helle Thornings-Schmidts den såkladte lov 409, der gik ind og regulerede lærernes arbejdstid i stedet for den overenskomst, som KL og LC ikke kunne blive enige.

Bedre arbejdstid

Ifælge parterne er aftalen udtryk for eb helt ny måde at tænke arbejdstidsaftale på, som vil betyde en afgørende forskel for folkeskolen.

- Aftalen handler om prioriteringer af lærernes arbejdstid. Vi er gået ind i forhandlingerne for først og fremmest at sikre sammenhæng mellem de opgaver, lærerne skal løse, og den arbejdstid lærerne har til rådighed i kommunerne og på den enkelte skole. Det er denne aftale lykkedes med, siger Anders Bondo Christensen, mens Michael Ziegler supplerer:

- I KL har vi haft et stort ønske om at finde en god løsning på en udfordring, der har optaget både os og alle andre, der interesserer sig for folkeskolen, i mange år. Derfor er vi glade for at være nået til enighed om denne aftale, og jeg har en stærk tro på, at den får en stor og positiv betydning for vores fælles skole, siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.

Forud for aftalen blev der i 2018 nedsat en kommision af de parter, der skulle komme med anbefalinger til, hvordan en aftale om lærernes arbejdstid kunne se ud. Dette tiltag var en udløb af, at ved de offentlige overenskomsforhandlinger samme år heller ikke formået at nå til enighed om en arbejdstidsaftale for lærerne.

Før den nye arbejdstidsaftale kan komme ud og virke på skolerne, skal den godkendes ved afstemninger i både  KL's bestyrelse og blandt medlemmerne i Danmarks Lærerforening senere på måneden.

Efter at KL og LC landede aftalen, meddelte Anders Bondo Christensen, at han trækker sig som formand for Danmarks Lærerforening og dermed også som formand for LC. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.