Ekspert: Statens dataudlevering er på kant med loven

Lektor i sundhedsret kalder videregivelse af massevis af personfølsomme data for "voldsom".

Når Statens Serum Institut udleverer millioner af personfølsomme data om danskernes sundhed til forskere og firmaer, så er det på kant med loven.

Det vurderer Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, over for Berlingske.

Læs også: Staten udleverer personlige data i massevis

- Tavshedspligten og retten til fortrolighed er mere blevet til undtagelsen end hovedreglen. Vi kan især frygte, at patienter bliver tilbageholdende med at søge behandling, og at lægerne ikke får alle nødvendige oplysninger, siger han ifølge avisen.

Statens Serum Institut vurderer selv, at instituttet årligt videregiver "flere millioner cpr-numre" til forskningsprojekter.


Det sker med hjemmel i persondataloven, som kræver "væsentlig samfundsmæssig betydning", og at databehandlingen er "nødvendig" for projektet.

Kent Kristensen mener dog, at udleveringen er "voldsom" og på kant med loven.

Læs også: Kræftens Bekæmpelse: Nødvendigt at udlevere data

- Loven siger, at man kun må videregive det absolut nødvendige. I mange tilfælde handler dataudvekslingen om, at virksomhederne eller institutionerne forsøger at finde forsøgspersoner. Der er ingen grund til, at forskerne ikke bare kunne få anonyme lister med en kode til hver person, mener lektoren.

Han peger på, at virksomhederne så kan finde de relevante forsøgspersoner og sende koderne tilbage til Statens Serum Institut, der kan skrive direkte til forsøgspersonerne. Dermed undgår man at udveksle eksempelvis cpr-numre, navne og adresser, skriver Berlingske.

Internationale medicinalvirksomheder som Pfizer og AstraZeneca får blandt andet dataudtræk fra staten.

Hos Statens Serum Institut henviser man til, at dataansøgere har indhentet de fornødne tilladelser, inden de kan få udleveret data, og at lovgivningen er ens for både offentlige institutioner og private firmaer.

Emneord: Persondata, Persondataloven, Forskning, IT-sikkerhed
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.