Foto: Shutterstock

Eksperter: Danmark bør hente flere mødre og børn hjem fra Syrien

Eksperter mener at de sidste børn og kvinder fra Syrien skal hentes hjem. Grunden til at de mener at de skal hentes til Danmark, er at der er en risiko for, at IS henter dem, og træner dem til at begå angreb.

To tidligere sikkerhedschefer for efterretningstjenesterne og en forsker i international sikkerhed fortæller til TV 2 at det er sikkerhedsmæssigt problematisk, at regeringen ikke vil hente alle kvinderne og deres børn hjem fra IS-fangelejrene i Syrien.

Udgør en sikkerhedsrisiko
Ifølge eksperterne udgør de tre kvinder, som har fået frataget deres danske statsborgerskab og deres børn, en sikkerhedstrussel mod Danmark. “Regeringen kan ikke feje dem ind under gulvtæppet og sige, at de ikke er en sikkerhedsmæssig udfordring, for det er de i allerhøjeste grad. Det er sikrere også at tage dem hjem” siger tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste Jacob Kaarsbo til TV 2. 

Vil ikke hente alle hjem
I sidste uge blev det besluttet at hente tre mødre med dansk statsborgerskab og deres 14 børn hjem fra IS-fangelejre i Syrien til Danmark. De øvrige tre mødre og en kvinde, har fået frataget deres statsborgerskab i Danmark, og regeringen vil i første omgang ikke hente dem hjem. Regeringen vil dog tilbyde at hente de tre mødres fem børn hjem. Hvis det skal lykkes, kræver det mødrenes samtykke. 

Mulig risiko for Danmark
Jacob Kaarsbo siger til TV 2 at hvis regeringen ikke henter kvinderne og børnene hjem til Danmark, er der en mulig risiko for, at de slipper ud af lejrene, og bevæger sig imod Danmark. Han uddyber: “Det vil være praktisk sværere for dem, fordi de ikke har dansk statsborgerskab og dansk pas, men der er ingen garanti for, at de ikke kommer til Danmark. Det er sjældent, at folk, der ønsker at begå terrorangreb, går hen og viser deres pas. Historikken med terrorister viser, at falske identiteter og forfalskede pas er en del af hverdagen” 

“Det giver på sigt et problem”
Frank Jensen, tidligere operativ chef i PET, påpeger at det vil være praktisk sværere for kvinderne at rejse ind i Europa og videre mod Danmark uden et dansk pas, men at de for eksempel kan komme ind med flygtningestrømme. “Det giver på sigt et problem, hvis de bliver ved med at være i et radikaliseret miljø i lejrene i flere år. Hvis mødrene og deres børn pludselig kommer ind illegalt og står i Danmark, hvad vil man så gøre?” siger han til TV 2. 

Regeringen er nødt til at være grundig
Tidligere FE-chefanalytiker Jacob Kaarsbo mener, at regeringen bør forholde sig til truslen fra kvinderne uden dansk statsborgerskab. “Hvis regeringen vitterligt vil varetage dansk sikkerhed bedst muligt, er den nødt til at være lige så grundig og også bede sikkerhedstjenesten om en vurdering af dem” siger han.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.