En million danskere har store IT-vanskeligheder

Vi skal have alle med i den digitale fremtid. Voksen- og efteruddannelsesindsatsen skal give voksne en mulighed for at blive eller komme ind på arbejdsmarkedet. Ser vi på, hvad det kræver i fremtiden, står et ord lysende klart: Digitalisering.

I Danmark er vi generelt rigtig godt med, når det handler om digitale kompetencer. Faktisk slog regeringens Digitale Vækstpanel i starten af maj fast, at Danmark er EU’s mest digitale samfund.

Alligevel står vi overfor en opgave af dimensioner. En OECD-undersøgelse viste allerede i 2013, at en million danskere har store IT-vanskeligheder. Det svarer til hver fjerde i arbejdsstyrken.

En stor del af arbejdsstyrken risikerer at blive marginaliseret

En stor del af arbejdsstyrken risikerer at blive marginaliseret og på sigt måske ryge helt ud af arbejdsmarkedet. Det vil være en katastrofe for den enkelte arbejdstager og for vores velfærdssamfund som en helhed.


Omvendt bruger vi allerede i dag teknologien til fantastiske ting – både på kontoret og ude på markerne, i sundhedssystemet, byggeriet, fødevareproduktionen og servicesektoren. Vores dagligdag er digital – og udviklingen vil kun blive stærkere i fremtiden. Spørgsmålet er bare, hvordan vi så møder den bedst?
 

Vi skal alle sammen blive bedre – gennem hele livet

Vi må og skal omfavne digitaliseringen og de mange nye muligheder, den giver. Det gælder i særlig grad for os, der ikke er vokset op med computere, internettet og mobiltelefoner.

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi skal være mestre i Virtual Reality-briller og Snapchat. Men vi skal kunne følge med i det omfang, det ændrer vores hverdag og arbejdsliv.

Den teknologiske udvikling går så stærkt, at det er en udfordring overhovedet at lave tidssvarende undervisningsmateriale om det. Vi møder konstant nye kommunikationsmidler, produktionsværktøjer og handelsmuligheder. Derfor skal vi også løbende tilegne os og vedligeholde de nøglekompetencer, vi skal bruge for at kunne imødegå den konstante udvikling.

Der er akut behov for et kompetenceløft

Jeg er helt enig med Anni Matthiesen, når hun i sit indlæg i Altinget den  den 31. maj 2017 skriver, at vi ikke må tro, at vi er færdige med at lære den dag, vi forlader skolebænken.

For den million mennesker, der allerede nu har store IT-vanskeligheder, er der akut behov for et kompetenceløft. Men hvis vi som samfund skal høste de frugter, der følger med den digitale udvikling, skal vi alle sammen være klar til at lære og opkvalificere os gennem hele livet.

Vi skal udvikle og styrke voksen- og efteruddannelsen

Mikkel Haarder stiller i sit indlæg i Altinget d. 31. maj 2017 det gode spørgsmål: ”hvorfor er køen til voksenundervisning ikke alenlang?”.

For mig står en del af svaret lysende klart – VEU-indsatsen har indtil nu være for ufokuseret.


Nøgleordet for VEU-indsatsen bør være relevans. Relevans for den enkelte og relevans ift. arbejdsmarkedets krav og efterspørgsel.

Vi skal som uddannelsessektor tilbyde skræddersyede forløb til forskellige medarbejdergrupper, så de oplever, at de får et kompetenceløft, der er relevant og direkte koblet til de udfordringer, de møder i hverdagen.

OECD-undersøgelsen viser med al tydelighed, at vi slet ikke er klar til fremtidens digitale arbejdsmarked.

Derfor skal vi udvikle, styrke og forbedre VEU-indsatsen, så virksomheder og arbejdstagere får relevante tilbud, der afspejler deres behov og ønsker.
 

 

Emneord: VUC Roskilde, VUC, Forberedende ungdomsuddannelse, Reformer, Ungdomsuddannelser, Verner Rylander-Hansen, Kvmail2017
Danske HF & VUC på DenOffentlige.dk VUC er forkortelsen for ’Voksenuddannelsescenter’. Der er 30 VUC’er i hele landet med i alt 90 afdelinger. På VUC udbydes ungdomsuddannelse på gymnasialt niveau - toårigt HF og HF enkeltfag,...
Aktivitet: Artikler: 13 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.11.17 M.S. Carstens
  Digitale herligheder, ja tak.

  Jeg blev frataget 6/7 af min personlige hjælp i døgnet (§83) med begrundelsen, at når jeg kunne skrive mails til kommunen/visitationen, kan jeg også selv (degitalisere?) min plejeseng, så jeg endda selv kan komme ud af kramper og op af sengen m.m.
  Meget er godt, men med måde og forstand;
  ikke mindst for dem, som forvalter derefter!

 • 27.11.17 Thomas
  Konkrete forslag til efteruddanelse i fremtiden

  Jeg savner lidt nogle konkrete forslag til, hvordan vi bør efteruddanne folk i fremtiden, specielt når det nu er VUC der står for indlægget.

  For mig at se er aftenkurser og en tur på AMU eller VUC bare ikke en løsning, når mere end 1 mio danskere skal opkvalificeres. Vi får også brug for at se på, hvordan efteruddanelsesystemet kan gøres med, ved f.eks. at digitalicere kurserne selv - f.eks. med online og workshops afhold via en internet forbindelse.

  Tænkt på alle dem som bor i "udkants danmark", de kan ikke bare rejse 40-50 kilometer for at få vist hvordan man laver en pivottabel i Excel. Her ville det være bedre, hvis man kunne lave masse-opkvalificering online.

  Bare en tanke og en kommentar til et ellers fint indlæg :-)

  Mvh.
  Thomas
  NemProgrammering.dk

 • 06.08.17 Kristian
  Spændende emne

  Utroligt spændende emne at bringe op - os der arbejder med e-handel til dagligt kan blot tilskrive os koret, der mener at en øget uddannelse af de digitale muligheder vil gavne alle!

  Dbh,
  Kristian
  https://styled.dk/

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også