Erhvervsfremme er mere end rådgivning

Vi bakker fuldt op om ønsket om at forenkle systemet med udgangspunkt i virksomhedernes behov - men det bør være i en model, der tager højde for, at god erhvervsfremme er meget mere end blot direkte virksomhedsrådgivning.

Af Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand og formand for Vækstforum Hovedstaden, Poul Erik Rasmussen, adm. direktør, Flex Professional Consultants, Christian Grønnemark, fællesformand, HK Hovedstaden, Annette Ravn Jensen, direktør, Rezidor Hotel Group, Karsten Längerich (V), borgmester, Allerød Kommune, Peter Schelde, CEO Comwell A/S, Randi Brinckmann Wiencke, dekan, professionshøjskolen Metropol, Lars Gaardhøj, formand for erhvervs-, vækst- og forskningsudvalget, Region Hovedstaden

Regeringens forenklingsudvalg er kommet med sine anbefalinger. Her i Vækstforum Hovedstaden bakker vi fuldt op om ønsket om at forenkle systemet med udgangspunkt i virksomhedernes behov - men det bør være i en model, der tager højde for, at god erhvervsfremme er meget mere end blot direkte virksomhedsrådgivning. Det kræver et bredt helhedssyn på, hvad der skaber udvikling og vækst i virksomhederne.

Ni ud af 10 danske virksomheder er små og mellemstore virksomheder. De har brug for en sammenhængende erhvervsstrategi, hvis de skal vækste. Virksomhederne kan ikke levere deres varer og services, hvis de ikke kan få de rette medarbejdere. Her i regionen kan vi se, at der i fremtiden bliver endnu mere kamp om både faglærte og højtuddannede med tekniske og digitale kompetencer. Derfor er det så vigtigt, at vi også fremover kan arbejde sammen om fælles indsatser. Det kræver partnerskaber at få flere unge til at blive faglærte, øge arbejdsstyrkens digitale kompetencer og tiltrække internationale talenter til vores del af verden - vel at mærke inden for de områder, hvor der er særlig stor mangel.

Større spillere på markedet

Vi skal få flere virksomheder til at bryde koden og gå fra at være helt små til at blive større spillere på det internationale marked. Her er videndeling og samarbejde mellem virksomheder, offentlige myndigheder og vidensinstitutioner en vigtig nøgle, hvilket vi ser i fx de stærke regionale samarbejder. Virksomhederne skal lære af hinanden, de skal have muligheder for at tappe ind i den kæmpe viden, vi har på vores vidensinstitutioner, og så skal de have en stærk kobling til det offentlige, så produkter og services kan udvikles og testes undervejs. Det er med til, at danske virksomheder skaber produkter og services, der klarer sig godt i den internationale konkurrence.

Vigtigt indsatsområde

Digitalisering og innovation i virksomheder er også et vigtigt indsatsområde, for det er en udfordring for især små og mellemstore virksomheder at blive klædt på til at få det fulde udbytte af de nye teknologiske muligheder. Virksomhederne her i regionen er i konkurrence med hele resten af verden, og udviklingen går rigtig stærkt. De regionale vækstfora investerer en tredjedel af deres midler i programmer, som netop skal løfte innovationsevnen hos iværksættere og SMV'ere. Ca. 9500 virksomheder er blevet mere innovative efter deltagelse i regionale vækstindsatser, og ca. 7000 er desuden begyndt at anvende ny teknologi, viser tal fra Erhvervsstyrelsen. Det nye system for erhvervsfremme skal tage udgangspunkt i virksomhedernes behov, og systemet skal være en reel forenkling i forhold til de mange aktører, virksomhederne skal orientere sig mod i dag. Men det er vigtigt, at myndigheder, virksomheder og vidensinstitutioner sammen kan tage regionale udfordringer op. Det kræver en stærk regional forankring og ikke den centralisering, der er lagt op til nu.

Region Hovedstaden på DenOffentlige.dk Region Hovedstaden står for behandling, uddannelse og forskning inden for borgernes sundhedsvæsen, og sammen med andre udvikler vi hovedstadsregionen, hvor Region Hovedstaden har særlige opgaver ...
Aktivitet: Artikler: 176 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 12.01.21 Politik
  Udviklingsministeren ude med ny udviklingspolitisk strategi

  Arbejdet med ny udviklingspolitisk strategi bliver nu igangsat. Den nye strategi skal efterfølge den nuværende ”Verden 2030”, som udløber i 2021.