Erhvervsliv og fagforeninger i fælles opfordring: Vi får fremskridt gennem mere samarbejde

Lad os skabe fremskridt og fornyelse ved at bruge evnen til at samarbejde på tværs af holdninger og mellem direktører, chefer og ansatte. En ny slagkraftig enhed for offentligt privat samarbejde kan bane vejen, skriver FTF og Dansk Erhverv i fælles indlæg.

Det danske velfærdssamfund er under pres. Der er stigende krav til kvaliteten af velfærdsydelserne i den offentlige sektor, og væksten er for lav. Det er bl.a. med det afsæt, at regeringen meget snart lancerer en ny 2025-plan for Danmark.

I Dansk Erhverv og FTF vil vi gerne her give bud på et tema, som vi finder afgørende for udviklingen af velfærdssamfundet. Højere kvalitet med begrænsede ressourcer i den offentlige sektor kræver innovation, nye alliancer og samarbejde, også på tværs af arbejdsgivere og lønmodtagere – og mellem den offentlige og den private sektor. Heldigvis er samarbejde og udvikling en klar dansk styrkeposition, bl.a. på arbejdsmarkedet, hvor vi sammen løser problemer og satser på uddannelse og ny viden.

LÆS OGSÅ: Hver tredie udbud afgøres alene på pris

Hos Dansk Erhverv og FTF tror vi på, at øget samarbejde mellem det offentlige og private er en af løsningerne. Der findes allerede mange gode eksempler på frugtbart offentligt privat samarbejde, lige fra et klassisk eksempel som Falck, der på baggrund af et solidt hjemmemarked er blevet til en international virksomhed til nye eksempler, hvor en sygeplejerske har udviklet en intelligent ble, der kan forbedre plejen af de ældre.

Men vi mener langt fra, at vi får det fulde potentiale ud af den viden, der ligger i den offentlige sektor og de virksomheder, der leverer produkter og ydelser til det offentlige. Vi skal være mere ambitiøse og fx skabe rammerne for, at offentlig efterspørgsel efter nye intelligente løsninger udvikler markedet og danner grobund for vækst i det private.

I Danmark har vi en lang og solid tradition for at tale sammen på tværs af holdninger, og mellem direktører, chefer og ansatte. Vi danskere er som mennesker og samfund drevet af et pragmatisk behov for udvikling, og det er netop udvikling, forandringsparathed og nytænkning, der bør samles i en ny OPS-enhed, der skal styrke og øge samarbejdet mellem det offentlige og det private.

 

Strategisk forankring i en national OPS-enhed

Mere offentlig-privat samarbejde opnås, hvis vi skaber en strategisk forankring i en ny OPS-enhed, der samler indsatsen for konkurrenceudsættelse, offentlig privat innovation og offentlig private partnerskaber samt internationalisering. Det er nødvendigt, hvis øgede ambitioner om offentlig-privat samarbejde skal indfries. Vi ved, at strategisk forankring er en afgørende faktor, når det kommer til vækst og performance. Senest viser en undersøgelse fra Teknologisk Institut og Cevea, igangsat på initiativ af blandt andet FTF, at på trods af ens rammevilkår klarer en række virksomheder sig bedre, fordi de tænker strategisk og bruger deres strategi aktivt, når de laver innovation i samarbejde med bl.a. medarbejderne.

Skal det offentlig-private samarbejde for alvor op i gear, er en national forankret strategi derfor helt afgørende. Både for virksomheder og det offentlige er det nødvendigt, at gode erfaringer deles, at vi kan skabe et samlet dansk marked for gode løsninger – der så kan eksporteres, at vi får professionaliseret både indkøb af produkter og ydelser og sikret langt flere og langt bedre offentlig-private innovationsprojekter. Hvor offentlig og privat viden og innovationskraft for alvor kommer i spil.

Tiden er inde til at samle relevante kompetencer og videnscentre i en ny national enhed for offentlig-privat samarbejde. Med en ny slagkraftig OPS-enhed, der er organisatoriske drivkraft i en samlet national strategi for at udvikle og opbygge nye offentlige og private alliancer kan der skabes den nødvendige strategiske forankring. Vi er overbeviste om, at en national OPS-enhed, der understøtter ambitionerne for Danmark, vil føre til en stor samfundsmæssig gevinst ved at styrke og øge samarbejdet mellem det offentlige og det private.

 

Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, FTF, Dansk Erhverv, Malene Jæpelt, Mads Eriksen, Center for OPS, Velfærdsdebatten, Udbud, Indkøb, Privatisering, Vækst
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også