Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Branche: Rene hænder kan redde Store Bededag

Erhvervsliv

19/01/2023

Jens Asbjørn Bøgen

Det vil eftersigende skaffe, hvad der svarer til næsten 9000 fuldtidsbeskæftigede.

Hvis vi gerne vil have flere hænder på arbejdsmarkedet, kan vi starte med at spritte dem af vi har.

Sådan lyder budskabet fra Kosmetik- og hygiejnebranchen, der har lavet en analyse af effekten af håndsprit på arbejdspladserne.

Analysen viser, at hvis danskerne fastholder de gode hygiejnevaner fra coronapandemien og spritter deres hænder af på arbejdspladsen og vasker børnenes hænder i daginstitutioner, kan vi samlet set sænke sygefraværet med 1,9 millioner sygedage om året.

Det svarer til et øget arbejdsudbud på 8.900 personer. Det er næsten identisk med det øgede arbejdsudbud, som finansministeriet forventer, at afskaffelsen af store bededag giver.

"Det er den bedst dokumenterede metode til at stoppe spredningen af sygdomme, og derfor også et enormt effektivt redskab til at sænke sygefraværet og på den måde øge arbejdsudbuddet. Kort sagt bliver færre mennesker syge, og flere kan gå på arbejde,” siger adm. direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Helle Fabiansen.

Derfor skal vi finde tilbage til de vaner, der blev indført overalt i løbet af coronapandemien 2020 og 2021.

"Min opfordring er derfor, at arbejdspladser og offentlige institutioner bliver ved med at prioritere hygiejnen ved at gøre håndsprit nemt tilgængeligt i hverdagen. Det betyder selvfølgelig noget for den enkelte, at man slipper for sygedage under dynen. Men det batter altså også noget på den store samfundsøkonomiske klinge, hvis vi formår at holde fast i de hygiejnevaner, vi lærte i forbindelse med pandemien."

Fakta om analysen

Analysen bygger på forskning, der har undersøgt effekten af god håndhygiejne på arbejdspladser og daginstitutioner.

Studierne viser, at jævnlig brug af håndsprit på arbejdspladsen kan reducere det samlede sygefravær med 11,5 procent, og at uddannelse i god håndhygiejne i daginstitutioner blandt personale, forældre og børn reducerer institutionsbørns sygefravær med 34 procent og dermed også forældrenes fraværsdage.

Sammenholdt med data om danskernes sygefravær viser det, at vi med god håndhygiejne kan:

  1. Reducere antallet af fraværsdage med 1,9 millioner om året

  2. Øge det effektive arbejdsudbud med 8.900 fuldtidsbeskæftigede om året

  3. Øge værdiskabelsen (BVT) i Danmark med 7,1 mia. kr. om året

Mest Læste

Annonce