Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Milliard-regning venter danske virksomheder

Erhvervsliv

17/6/21 9:21

LTT

Skatteministeriet skønner, at statskassen vil miste 1,3 milliarder kroner på manglende tilbagebetalinger.

Coronakrisen har været hård mod det danske erhvervsliv, og selvom landet åbner mere og mere op, har coronakrisen et fast tag på det danske erhvervsliv. Mange virksomheder har lånt penge af statskassen for at klare sig gennem krisen, og der venter nu en milliardstor regning til dem. Det skriver Finans.

28,9 milliarder kroner
Der er under coronakrisen stiftet en samlet gæld på 28,9 milliarder kroner, det oplyser Skatteministeriet. Det er en gæld, der forventes at vokse, indtil de sidste låneordninger er opgjort. Lånene virksomhederne har kunnet gjort brug af, har gjort det muligt at udskyde A-skat og momsbetaling. Nu skal virksomhederne snart til at betale, for den første november falder første betalingsfrist. Under coronakrisen har særligt Hotel- og restaurationsbranchen været særligt ramt og mistet en samlet omsætning på 30 milliarder kroner. 

Flere kan gå konkurs
Tilbagebetalingsfristerne for de rentefrie milliardlån er tidligere blevet udskudt. Men for mindre virksomheder er fem måneder ikke nok, til at kunne indhente det tabte, det vurderer Jan Vinther Larsen, formand for hotel- og restaurationsbranchens organisation Horesta. Ifølge ham kan det i værste tilfælde betyde, at flere af medlemmerne i Horesta går konkurs. “Hvis man har gjort en investering for at sikre virksomhedernes overlevelse, skal man lige agere roligt her til sidst, så man også får en ordentlig effekt og ikke rammes af konkurser.” siger han til TV 2.

Så mange virksomheder har gjort brug af de rentefrie låneordninger i 2021

  • Skattestyrelsen har godkendt over 27.000 ansøgninger om rentefrie A-skattelån til et lånebeløb på cirka 8,9 milliarder kroner. 
  • 34.000 virksomheder er blevet godkendt til rentefrie momslån til et lånebeløb på cirka 13,4 milliarder kroner. 
  • Virksomheder inden for brancherne industri, handel og videnservice står for den største andel af de godkendte lånebeløb. 
  • ​Hoteller og restauranter har især ansøgt om rentefrie A-skattelån, hvor de udgør 16 procent af de samlede ansøgninger. 

Kilde: Skattestyrelsen

 

 

Annonce