Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rapport: Danmark er på vej ud af krisen

Erhvervsliv

01/6/21 12:29

LTT

Danmark er sluppet nådigere gennem pandemien end mange af de lande, vi normalt sammenligner os med. Det er særligt på privatforbrug og eksport, at Danmark har klaret sig bedre. Det viser ny vismandsrapport. Det betyder til gengæld også, at vi skal begynde at holde et vågent øje med antallet af faglærte.

Vismændene har netop udgivet deres rapport for ”Dansk Økonomi, forår 2021. Dansk Metals forbundsformand, Claus Jensen, mener rapporten endegyldigt slår fast, at dansk økonomi er sluppet nådigt gennem krisen, og at der er grund til optimisme:

Har vist sin styrke under krisen
”De spritnye nationalregnskabstal, der viser et fald på 1,3 procent i første kvartal 2021, signalerer, at vi endnu ikke er helt ude af krisen. Men jeg deler vismændenes grundlæggende optimistiske syn på udviklingen fremover. Dansk økonomi og den danske model har vist sine store styrke under corona, og der er i mine øjne ingen tvivl om, at hjælpepakker og trepartsaftaler har været med til at holde hånden under dansk økonomi. Det kan vi godt klappe os selv på skulderen over”

Mangel på faglært arbejdskraft
De positive takter, der slås an i rapporten, betyder dog også, at vi løbende skal holde øje med om, der er stilleskruer som skal drejes på. Det drejer sig både om forhold som uddannelse og arbejdsmarked. Her er det særligt mangel på faglært arbejdskraft og diskussionen om dagpenge, der spiller en vigtig rolle:

Store ubalancer på arbejdsmarkedet
”Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har fremlagt, at der er store ubalancer på arbejdsmarkedet – og at de kun bliver større frem mod 2030. Faktisk står vi til at mangle 100.000 faglærte om mindre end 10 år. Det er en katastrofe. Vi har talt og talt og talt om det, og intet er sket. Nu må arbejdsgiverne i gang med at tage lærlinge og erhvervsuddannelserne skal simpelthen have et løft, der kan mærkes. Hvis ikke, risikerer vi, at det både går ud over opsvinget, men også den grønne omstilling er i fare” siger Claus Jensen, forbundsformand for Dansk Metal.

Bekymrede over dagpenge
Samtidig er dagpengenes dækningsgrad blevet løbende forringet over årene. Det svækker en vigtig brik, nemlig security-delen, i vores højt besungne flexicurity-model. Vismændene har et kort afsnit og et forslag om et konjunkturafhængigt dagpengesystem i den seneste rapport: ”I Dansk Metal er vi meget bekymrede for, hvad den fortsatte udhuling af dagpengenes kompensationsgrad gør ved opbakningen til vores arbejdsmarkedsmodel. Vismændene lufter et forslag om et mere regelbaseret dagpengesystem. Det lyder fornuftigt, og velfærdskommissionen havde et tilsvarende forslag i sin tid. Jeg er dog ikke sikker på, at det kan overleve et møde med virkeligheden. Det medfører nemlig mange spørgsmål, som ikke sådan lige kan besvares” slutter Claus Jensen, forbundsformand for Dansk Metal.

 

Annonce