Foto: AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Foto: AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Så godt klarede den danske økonomi sig i 2020 i forhold til sveriges

Erhvervsliv

22/3/21 9:49

Theis

Målt på forbrug og beskæftigelse gik det mindst lige så godt for dansk økonomi som for svensk økonomi i 2020, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Danmark lukkede ellers hårdere ned for samfundsaktiviteten end Sverige. Ifølge cheføkonom viser det, at tilliden til ikke at blive smittet er afgørende for økonomiens genopretning.

Da coronapandemien ramte Danmark, og samfundsaktiviteten blev sænket på grund af restriktioner, tog flere centrale nøgletal for dansk økonomi sig et voldsomt dyk.

Både BNP, det private forbrug, investeringerne, eksporten og beskæftigelsen led alvorlige knæk i andet kvartal af 2020. Siden rettede økonomien sig op igen, og på flere parametre kom Danmark bedre ud af 2020 end andre lande. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Et år efter coronapandemiens udbrud i Danmark kan vi se tilbage på et 2020, hvor vi oplevede tilbageslag for økonomien. Men vores BNP-dyk var på stort set samme niveau som i Sverige, der ellers havde valgt en helt anden strategi, end vi havde i Danmark,” siger cheføkonom Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Danmark kom ud af 2020 med et BNP, der var lå i indeks 97,4 mens Sverige lå i indeks 97,9 og USA i 97,6. I Euroområdet lå BNP nede i indeks 95,0 og i Storbritannien lå det på indeks 92,2.

Svenskernes private forbrug faldt mere

I 2020 faldt det private forbrug 2,4 procentpoint mere i Sverige end i Danmark.

”Sverige blev lige så hårdt ramt, selvom de ikke fulgte en lige så hård nedlukningsstrategi. Det tyder på, at det ikke bare er selve restriktionerne, men mindst lige så meget frygten for at blive smittet, der afgør, om man tager ud og spiser eller går i biografen,” siger Erik Bjørsted.

”Det er styrende for økonomien, hvor mange penge folk bruger. Det siger sig selv, at det rammer økonomien, når der bliver lukket ned for restauranterne, hotellerne og oplevelsesindustrien i øvrigt. Men tallene afslører, at svenskeres forbrug faldt endnu mere,” siger han.

Læs mere i denne pressemeddelse:

Dansk økonomi klarede sig godt i 2020 sammenlignet med andre lande

Annonce