Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Panikken breder sig: To banker krakket på få dage

Erhvervsliv

13/03/2023 16:24

J. Bøgen

Frygten er, at det kan blive startskuddet til en ny finanskrise.

I sidste uge blev finansverden ramt af et chok.

Silicon Valley Bank i Californien krakkede nemlig, da den blev udsat for et decideret stormløb af kunder, der ville hæve deres penge - for banken havde ikke midlerne til at udbetale de enorme summer.

Siden måtte også Signature banken smide håndklædet i ringen, og nu er en række andre amerikanske pengeinstitutter i dyb krise på aktiemarkedet.

Kort før børsåbningen i USA var for eksempel First Republic Bank faldet med næste 75 procent, og Western Alliance Bancorporation styrtbløder med et fald på 82 procent.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Danske banker ramt

Udviklingen kan også mærkes på denne side af Atlanterhavet, og i Danmark er både Danske Bank og Jyske Bank i bunden af C25-indeks, der indeholder de 25 mest handlede danske aktier.

Særligt Danske Bank er hårdt ramt med et fald på knap otte procent omkring kl. 15.15.

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, har nyheden om bankkrakket ødelagt den ellers optimistiske stemning, der har været på aktiemarkederne i flere måneder.

"Investorerne herhjemme og i Europa er nervøse for, at det her viser sig ikke bare at være en enlig svale. Men at der kan gemme sig ting under overfladen nogle steder i de finansielle systemer," siger han til TV 2.

Handel stoppet flere gange

Al handel med bankaktierne i USA er flere gange blevet stoppet mandag, fordi bevægelserne i kurserne har været for voldsomme.

I skrivende stund er der dog åbent for handel igen.

Silicon Valley Bank blev fredag beordret lukket af finansmyndighederne i Californien, hvilket tvang de amerikanske myndigheder til at træde til og overtage banken.

Hvis du synes at alt dette lyder en anelse bekendt, kan det skyldes, at lignende nyheder ramte finansverden i tiden op til finanskrisen i 2008.

I sensommeren blev Danmarks på det tidspunkt 10. største pengeinstitut, Roskilde Bank, nemlig erklæret insolvent, og kort efter krakkede den amerikanske bank Lehman Brothers.

De to finansielle katastrofer var blot et par af de episoder, der for alvor fik tillidskrisen mellem finansmarkederne og de finansielle institutioner til nærmest at fryse til is.

Mest Læste

Annonce