Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Har været holdt hemmelige: Nu er Danmarks bidrag til Ukraine offentliggjort

Ukraine

13/03/2023 12:29

J. Bøgen

Vi ved nu, at Danmark for eksempel har sendt 8000 RPG-raketter.

Pansrede køretøjer, droner, træning af ukrainske soldater, vinterudrustning og landbaseret kystforsvar. Det er nogle af de våben- og materiel-donationer, som Danmark har sendt til Ukraine det seneste år.

Donationer som har haft stor betydning for ukrainernes frihedskamp.

Hidtil har myndighederne af operationelle hensyn valgt at holde kortene tæt til kroppen i forhold til, hvad vi faktisk har sendt afsted til Ukraine.

Men med offentliggørelsen af, hvad vi har sendt afsted, kan vi nu se helt præcist, hvad donationerne for flere milliarder er gået til.

”Sidste sommer var storbyen Odessa og den ukrainske sortehavskyst under voldsomme angreb fra russiske krigsskibe. Danmark udviklede Harpoon-kystforsvarssystemet, så det passede til ukrainske forhold og donerede sammen med andre lande missiler, som gav ukrainerne mulighed for at forebygge russiske angreb i Sortehavet”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Næsten 5 milliarder værd

Danmark har siden krigens begyndelse været et af de mest aktive donorlande relativt til vores størrelse. I løbet af det første år har Danmark doneret våben og materiel for næsten 5 mia. kroner.

”Danmark har været et af de mest aktive donorlande siden krigens begyndelse, og jeg er rigtig glad for, at et stort flertal af danskerne bakker op om både den militære og den humanitære hjælp til Ukraine. Nu er vi nået til et punkt, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at vi kan fortælle mere om danske donationer, så danskerne får et mere fyldestgørende billede af, hvad den danske hjælp har betydet for Ukraine og hvorfor der fortsat er brug for mere støtte” siger Troels Lund Poulsen.

Siden februar sidste år har Danmark bl.a. doneret et stort antal pansrede mandskabsvogne, et større antal droner og artillerigranater samt missiler til luftforsvar.

Senest har Danmark doneret alle nyindkøbte CAESAR artillerisystemer og sammen med Tyskland og Nederlandene arbejdes der på en stor fællesdonation af flere end 100 Leopard 1A5-kampvogne.

”De danske donationer har været en håndsrækning til ukrainernes kamp mod Putins Rusland. Men vi er nået til et punkt, hvor vi har brugt de reserver, som blev afsat i det nationale kompromis sidste år. Der er brug for mere støtte, og derfor ser regeringen på en model, hvor vi fortsat kan støtte Ukraine på et højt niveau. Det håber jeg, Folketingets øvrige partier vil bakke op om,” siger Troels Lund Poulsen.

Her er de specifikke danske donationer til Ukraine

 • 54 M1 13 G4 pansrede mandskabsvogne.

 • Landbaseret Harpoon-kystforsvarssystemer inkl. missiler.

 • 19 CAESAR-artillerisystemer, 1/3 produktion af 16 Zuzana 2-artillerisystemer.

 • 407 Stringer-missiler.

 • 8000 RPG-7 raketsystemer, inkl. 29.000 stk. tilhørende ammunition, 2700 panserværnsvåben og 5600 84 mm. Carl Gustaf-granater.

 • Et uspecificeret antal overvågningsdroner samt droner til minerydning.

 • 6 mobile værkstedsløsninger plus brændstof.

 • Software til det ukrainske cyberforsvar.

 • Vinterpakke på 100 millioner kroner bestående af: Feltrationer, tøj, kompresforbindinger, soveposer m.m.

 • Panserminer og minerydningsudstyr.

 • 65 instruktører til træningsmission.

 • Beskyttelsesdragter mod kemiske og radioaktive angreb.

 • 1 mobilt hospital, 1 teltlejr med plads til 320 personer, beboelsescontainere, elgeneratorer, 2 Toyota Landcruisers, 20 varmefyr m.m.

 • Et uspecificeret antal tunge maskingeværer.

 • 81 millioner kroner til NATO-pakke og 372 millioner kroner til britiskledet fond.

Kilde: Forsvarsministeriet.

Mest Læste

Annonce