Foto: Shutterstock

Etnisk dansker i Syrien: Danskere er nogle hyklere

Regeringen besluttede i sidste uge, at hjemtage danske kvinder og børn fra fangelejre i Syrien. Dog er et spørgsmål stadig ubesvaret, hvad med mændene?

TV 2 har mødt en dansk mand, som sidder fængslet i et kurdisk kontrolleret fængsel i Syrien, han er den eneste der er etnisk dansk ifølge TV 2s oplysninger. “Har de taget beslutningen eller hvad? Der har jo været deadline” siger den 30-årige mand til TV 2’s journalist, med hentydning til, om regeringen vil hente danskere fra fangelejre hjem. 

“Vi er blevet efterladt her”
Manden har befundet sig i Syrien siden 2013. Sidst manden mødte danske journalister, var da regeringen i april besluttede at nedsætte en task force for at afklare, hvorvidt kvinder og børn med dansk tilknytning kunne hentes ud af fangelejrene al-Roj og al-Hol. Manden får i TV 2’s interview overleveret nyheden om, at regeringen har besluttet at hjemtage tre kvinder og i alt 19 børn, og han får samtidig at vide at spørgsmålet om mændene stadig står uklart. “Vi er blevet efterladt her” siger manden. Manden optræder anonymt, men TV 2 er bekendt med mandens identitet.

“De er nogle hyklere”
“De (danskerne, red.) er nogle hyklere. Der kommer ikke noget retfærdigt fra deres hænder. Det er noget, jeg er helt sikker på.” Han siger ydermere til TV 2 at han ikke ”tænker ikke så meget om det (at der ikke er en afgørelse omkring mændene i Syrien, red.),” da han ikke ønsker at blive hentet hjem til Danmark. 

“Jeg ved ikke hvad jeg er anklaget for”
Hvad den etniske danske mand konkret sidder i fængsel for, og dermed vil blive anklaget for, hvis en domstol skulle blive virkelighed er uvist. Selv hævder han over for TV 2 at han på intet tidspunkt i de to år han har siddet i fængsel er blevet forelagt et anklageskrift. “Jeg ved ikke, hvad jeg er anklaget for. Vi ved ikke noget om vores familier.” siger manden til TV 2. Det eneste, der står klart, er, at han ifølge det kurdiske selvstyre har kæmpet for Islamisk Stat. Det afviser han dog overfor TV 2. Han afviser ydermere at have deltaget i offentlige halshugninger, kidnapninger eller voldtægter, som kalifatet er berygtet for.

Forkert af både europæiske lande og USA
I løbet af interviewet med TV2 siger den danske mand flere gange, at der er  forkert af både de europæiske lande og USA handlede, da de indledte bekæmpelsen af Islamisk Stat. Han siger at de selv har bedt folk om at tage til Syrien for at hjælpe befolkningen. 

Fortryder ikke tilslutningen til kalifatet
Manden har ikke fortrudt et eneste sekund at han tilsluttede sig kalifatet. Skulle han blive løsladt, ville han ikke alene frabede sig at bo i Danmark. Han ville bo i en islamisk stat, siger han. Hvis han kunne. “I fred med det, jeg tror på. Og uden at nogen kommer og fortæller mig, om det er rigtigt eller ej. Der er ikke nogen, der skal komme og gøre grin med det, siger han og tilføjer til TV 2, at han ikke ville have noget problem med at bo i Kuwait.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.