Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3000 deltagere: Rusland tester "uovervindeligt" atomvåben

Europa

29/03/2023 16:11

J. Bøgen

Det kan eftersigende nå næsten en tredjedel rundt om Jorden.

Rusland har påbegyndt øvelser med sit interkontinentale ballistiske missilsystem, Yars, med flere tusinde tropper, lyder det onsdag fra det russiske forsvarsministerium.

Præsident Vladimir Putin har haft som mål at gøre Yars-missilsystemet, som erstattede Topol-systemet, til en del af Ruslands "uovervindelige våben" og grundpillen i den jordbaserede komponent af Ruslands atomarsenal.

"I alt er mere end 3.000 militært personel og omkring 300 stykker udstyr involveret i øvelserne," skriver det russiske forsvarsministerium i en erklæring på meddelelsestjenesten Telegram ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Øvelserne involverer Strategic Missile Forces omfattende kontrol af Omsk-missilformationen sammen med en kommando- og stabsøvelse med Novosibirsk-missilformationen udstyret med Yars-systemerne.

Under øvelserne vil Yars mobile systemer udføre manøvrer i tre russiske regioner, forklarer ministeriet, uden at identificere regionerne.

"Også strategiske missilmænd vil udføre en række foranstaltninger til at camouflere og imødegå moderne luftrekognosceringsmidler i samarbejde med formationer og enheder i det centrale militærdistrikt og rumfartsstyrkerne."

Næsten en tredjedel rundt om Jorden

Der er få bekræftede taktiske og tekniske karakteristika ved Yars mobile interkontinentale ballistiske missilsystemer, som angiveligt har en operationel rækkevidde på 12.000 km (7.500 miles).

Til sammenligning er Jordens omkreds ved Ækvator lidt mere end 40.000 kilometer.

Ifølge militærbloggere er systemerne i stand til at bære flere uafhængigt målrettede nukleare sprænghoveder og kan monteres på lastbilvogne eller indsættes i siloer.

Siden lanceringen af ​​en invasion af Ukraine i februar sidste år, har Rusland gennemført adskillige militærøvelser på egen hånd eller med andre lande, såsom Kina eller Sydafrika.

Det har også øget militær træning med Hviderusland, som grænser op til både Rusland og Ukraine, og har gennemført en række omfattende øvelser i løbet af det seneste år.

Hviderusland har sagt, at det havde besluttet at være vært for russiske taktiske atomvåben var et svar på vestlige sanktioner, og hvad det sagde var en militær opbygning af NATO-medlemsstater nær dets grænser.

USA's præsident Joe Biden havde tilkendegivet, at han ville være bekymret over beslutningen, selvom USA sagde, at de ikke havde set nogen indikationer på, at Rusland var tættere på at bruge taktiske atomvåben i Ukraine.

Mest Læste

Annonce