Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dokumenter afslører: Her er Ruslands 10-års-plan for europæisk land

Europa

18/03/2023 08:21

J. Bøgen

Det er en detaljeret og langsigtet plan, som skal destabilisere landet.

En hemmelig plan udarbejdet af Ruslands sikkerhedstjeneste, FSB, opstiller detaljerede muligheder for at destabilisere Moldova - herunder støtte pro-russiske grupper, udnyttelse af den ortodokse kirke og trusler med at afbryde forsyninger af naturgas.

Dokumentet ser ud til at være udarbejdet for at modarbejde Moldovas orientering mod Vesten, hvilket inkluderer tættere forbindelser til NATO og en ansøgning om at blive medlem af EU.

Den lækkede plan henviser gentagne gange til vigtigheden af ​​at forhindre Moldova i at blive medlem af NATO.

Dokumenterne blev først afsløret af et konsortium af medier, herunder VSquare og Frontstory, RISE Moldova, Expressen i Sverige, Dossier Center for Investigative Journalism, Yahoo News og Delfi.

CNN har set hele dokumentet, som ser ud til at være skrevet i 2021 af FSB’s direktorat for grænseoverskridende samarbejde. Dens titel er "Strategiske mål for Den Russiske Føderation i Republikken Moldova."

Dokumentet opstiller en 10-årig strategi for at bringe Moldova, en tidligere sovjetrepublik klemt mellem Ukraine og Rumænien, inden for Ruslands indflydelsessfære.

Fem siders uhyggelig læsning

Planen omfatter at gøre Moldova afhængig af import af russisk gas og sætte gang i sociale konflikter, samt forsøge at blokere Moldovas bestræbelser på at få indflydelse i den pro-russiske udbryderregion Transnistrien, hvor omkring 1.500 russiske soldater er stationeret.

Det fem sider lange dokument er opdelt i flere overskrifter med kort-, mellem- og langsigtede mål. Blandt de umiddelbare mål er "støtte til moldoviske politiske kræfter, der går ind for konstruktive forbindelser med Den Russiske Føderation," og "neutralisering af initiativerne fra Republikken Moldova med det formål at eliminere den russiske militære tilstedeværelse i Transnistrien."

Målene på mellemlangt sigt omfatter "modstand mod Rumæniens ekspansionspolitik i Republikken Moldova" og "modstand mod samarbejde mellem Republikken Moldova og NATO."

De langsigtede mål indbærer "oprettelse af stabile pro-russiske grupper med indflydelse i de moldoviske politiske og økonomiske eliter" og "dannelsen af ​​en negativ holdning til NATO."

Afviser kendskab

Adspurgt om dokumentet torsdag sagde Kreml-talsmand Dmitry Peskov: "Vi ved intet om eksistensen af ​​en sådan plan. Jeg udelukker ikke, at dette er endnu et falsum. Rusland har altid været og er fortsat åbent for at opbygge gode naboskaber, gensidigt gavnlige forbindelser, herunder med Moldova."

"Vi er meget kede af, at den nuværende ledelse i Moldova oplever fuldstændig uberettigede og ubegrundede fordomme mod Moskva."

Rusland har anklaget Ukraine for at planlægge at invadere og overtage Transnistrien, som grænser op til det sydvestlige Ukraine.

Det russiske forsvarsministerium sagde i sidste måned, at ukrainerne var ved at samle rustninger i flere grænselandsbyer. Moldova og Ukraine har begge afvist kravet.

Mest Læste

Annonce