Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nyt NATO-land sender 13 kampfly til Ukraine

Ukraine

17/03/2023 11:50

J. Bøgen

Ruller snebulden nu, efter to NATO-lande har sendt fly afsted?

I går kom det frem, at Polen har besluttet at sende fire kampfly til Ukraine.

Dermed blev Polen det første NATO-land, der går skridtet videre i forhold til støtte til Ukraine.

Men ikke engang 24 timer efter, det første land annoncerede sin udvidede materielle støtte, står et nyt land klar med et lignende bidrag.

Slovakiet har nemlig også besluttet sig for at sende kampfly til det ukrainske forsvar, men hvor Polen "kun" sender fire fly, har Slovakiet tænkt sig at sende hele 13 fly af samme type.

Det skriver Slovakiets præsident, Eduard Heger, i et opslag på Twitter.

Sovjetisk model

Polen og Slovakiet sender kampfly af typen MiG-29 afsted, og det betyder, at de sandsynligvis kan tages i brug meget hurtigt efter ankomst.

MiG-29 er nemlig en gammel sovjetisk flytype, som det ukrainske forsvar i forvejen gør brug af.

Men da Sovjetunionen gik i opløsning for over 30 år siden, betyder det også, at netop MiG-29-flyene ikke ligefrem er topmoderne.

Alligevel kan de gøre en stor forskel for det pressede ukrainske forsvar, da tilkomsten af nye kampfly betyder, at den ukrainske kommando kan tage flere chancer i forhold til, hvor man vælger at bruge flyene i kamp og forsvar.

Er Danmark på vej med det samme?

I forbindelse med Polens beslutning om at sende kampfly til Ukraine, er debatten om, hvorvidt der skal sendes et samlet NATO-bidrag afsted til landet for alvor blusset op igen.

Og der bliver næppe lagt en dæmper på de diskussioner, efter Slovakiet har valgt at følge det polske eksempel.

Spørgsmålet er så, om vi også vil se et dansk bidrag bestående af de mere moderne F16-fly, som er ved at blive udfaset i det danske forsvar - og lytter man efter på Christiansborg, kunne noget tyde på, at der er noget i gære.

Både Liveral Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti har givet udtryk for, at det er på tide at lave en plan for, hvordan de danske F16-fly kan blive sendt til Ukraine, når de nyindkøbte F35-fly bliver leveret til det danske forsvar.

Danmarks regering overvejer sagen, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag.

Mest Læste

Annonce