Frygten for belarusisk indblanding i Ukraine stiger efter nye troppebevægelser. Foto: Shutterstock
Frygten for belarusisk indblanding i Ukraine stiger efter nye troppebevægelser. Foto: Shutterstock

Er Belarus på vej ind i krigen? Rykker specialtropper til Ukraines grænse

Europa

11/5/22 2:52

Jens Asbjørn Bøgen

Ukraine vinder frem i øst, men står måske snart over for nye problemer i nord. Belarus begynder nemlig at rykke specialtropper tættere på nabolandet.

Er Belarus på vej til at gå aktivt ind i krigen i Ukraine?

Risikoen er i hvert fald til stede, og bekymringerne er ikke blevet mindre, efter Belarus har indsat tre specialstyrke nær sin grænse til Ukraine.

Ifølge chefen for de belarusiske væbnede styrkers generalstab, Viktor Gulevich, er trækket et modsvar til, at "USA og dets allierede fortsætter med at øge deres tilstedeværelse ved statsgrænserne."

20.000 ukrainske soldater er en trussel

Gulevich beskylder også Polen og de baltiske lande for at true Belarus' territorium gennem rekognoscering, sabotage og specialoperationer.

Endelig bruger Gulevich tilstedeværelsen af ca. 20.000 ukrainske soldater ved grænsen mellem de to lande til at argumentere for, at Belarus er tvunget til at rykke et uspecificeret antal soldater til tre strategiske områder ved grænsen mellem Belarus og Ukraine.

Det sidste punkt stemmer overens med de ukrainske myndigheders rapportering om, at belarusiske styrker er blevet indsat ved grænsen for et "kamp-klarheds-tjek."

Lav risiko for indblanding fra Lukashenko

Institute for the Study of War vurderer dog ikke, at Belarus er på vej ind i krigen i Ukraine.

"Retorikken omkring trusler mod Belarus' grænser er ikke ny og blev hyppigt brug af præsident Alexander Lukashenko i de tidlige stadier af Ruslands invasion af Ukraine. De belarusiske øvelser er hovedsagelig koncentreret omkring grænserne til Polen og de baltiske lande, og de er sandsynligvis et politisk signal for Belarus' fortsatte støtte til Rusland."

Instituttet peger dog på, at der kan ligge en mere strategisk tanke bag troppebevægelserne.

"Øvelserne er sandsynligvis ment som en afledning, som skal flytte NATOS fokus, og måske endda forstyrre NATOS forsyningstransport til Ukraine. Det er usandsynligt, at Lukashenko blander sig i krigen, da han ikke vil risikere at miste sin militære sikkerhed i hjemlandet efter at have slået hårdt ned på demonstrationer i 2020 og 2021."