Boris Johnson lover at beskytte Sverige og Finland, indtil de er officielt medlemmer af NATO. Foto: Shutterstock
Boris Johnson lover at beskytte Sverige og Finland, indtil de er officielt medlemmer af NATO. Foto: Shutterstock

England lover at beskytte Sverige og Finland mod russerne

Europa

11/5/22 3:38

Jens Asbjørn Bøgen

Den britiske premierminister, Boris Johnson, er på tur til Sverige og Finland i forbindelse med landenes formodede ansøgning om medlemskab i NATO.

Storbritannien garanterer for Sveriges og Finlands sikkerhed fra landene søger ind i NATO, til de officielt bliver optaget i alliancen.

Det har den britiske premierminister, Boris Johnson, lovet på et pressemøde i Sverige i dag, hvor både han og den svenske statsminister, Magdalena Andersson, underskrev en "politisk solidaritetserklæring."

Det skriver TV2.

Uklart hvad aftalen går ud på

Hvad der præcist står i aftalen er ifølge det svenske tv-selskab, SVT, usikkert, men det er i hvert fald sikkert, at der blandt andet lægges op til udveksling af efterretninger, trænings af soldater og fælles militære øvelser.

"Vi er urokkelige og utvetydige i vores støtte til Sverie og Finland. Og underskrivelsen af disse sikkerhedserklæringer er et symbol på de evigtvarende garantier mellem vore lande," sagde Boris Johnson på pressemødet.

Briterne vil levere hjælp, hvis svenskerne beder om det

Aftalen er indgået uden om NATO, altså en såkaldt bilateral aftale mellem de to lande.

Og Boris Johnson understregede da også på pressemødet, at det er briterne, der lover at hjælpe, hvis svenskerne beder om det:

"Jeg er sikker på, Storbritannien vil støtte enhver retning, som Sverige beslutter sig for, og vi vil være så nyttige og støttende, som vi kan," sagde han på pressemødet.

Johnson forventes at underskrive en lignende aftale i Finland senere i dag.

Det er krigen i Ukraine, der har fået debatten om NATO-medlemskab til at blusse op i de to, traditionelt set, neutrale lande. i Finland er støtten til et medlemskab for eksempel gået fra i årevis at have ligget på 20-25 procent til nu at være helt oppe på 76 procent i den seneste meningsmåling.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.