Vladimir Putin ynder at fremstille sig selv som en vaskeægte macho-man. Foto: Shutterstock
Vladimir Putin ynder at fremstille sig selv som en vaskeægte macho-man. Foto: Shutterstock

Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for Putin

Europa

06/05/2022

Jens Asbjørn Bøgen

Verden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

For 72 dage ændrede verdenshistorien sig for altid. Russiske styrker væltede ind over grænsen til Ukraine, og den største krig på europæisk jord siden 2. Verdenskrig var en realitet.

Men hvor flere analytikere har peget på, at Rusland regnede med en hurtigt overstået "militær specialoperation", som de ynder at kalde krigen, har den ukrainske modstand overrasket alt og alle.

Og netop den langsomme fremfærd, de store tabstal og manglende resultater kan være begyndelsen på enden for Putins jerngreb om magten i Rusland. Det vurderer den norske forsker Iver Neumann, der arbejder på Fridtjof Nansens Institutt, over for Dagbladet.

Donbas kan afgøre Putins fremtid

Ifølge Neumann har Putin trængt sig selv op i en krog i den forstand, at han mangler håndgribelige sejre og erobringer at vise frem i hjemlandet.

"Mindstemålet for Putin er sandsynligvis at indtage hele Donbas-regionen, og på den måde skabe en landbro til Krim-halvøen."

Ukraine vil derimod gøre alt, hvad de kan for at undgå det scenarie, og derfor forudser Ivar Neuman, at situationen i det østlige Ukraine nemt kan blive et "brændpunkt mellem øst og vest i årevis."

"Han hænger i en tynd tråd, hvis han giver sig nu"

Ivar Neumann vurderer, at Putin vil gøre næsten alt for at indtage Donbas. Simpelthen fordi Putins eftermæle og image står på spil.

"Han hænger i en tynd tråd politisk, hvis han giver sig nu. Chancen er lille for, at han holder i særligt mange år, hvis han ikke formår at indtage Donbas", siger Ivar Neumann til Dagbladet og tilføjer:

"Når du går ind med så høj cigarføring, så arrogant som Rusland har gjort nu, vil man kæmpe med legitimiteten, hvis man ikke vinder."

Mest Læste

Annonce