Vladimir Putin ynder at fremstille sig selv som en vaskeægte macho-man. Foto: Shutterstock
Vladimir Putin ynder at fremstille sig selv som en vaskeægte macho-man. Foto: Shutterstock

Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for Putin

Europa

06/5/22 7:08

Jens Asbjørn Bøgen

Verden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

For 72 dage ændrede verdenshistorien sig for altid. Russiske styrker væltede ind over grænsen til Ukraine, og den største krig på europæisk jord siden 2. Verdenskrig var en realitet.

Men hvor flere analytikere har peget på, at Rusland regnede med en hurtigt overstået "militær specialoperation", som de ynder at kalde krigen, har den ukrainske modstand overrasket alt og alle.

Og netop den langsomme fremfærd, de store tabstal og manglende resultater kan være begyndelsen på enden for Putins jerngreb om magten i Rusland. Det vurderer den norske forsker Iver Neumann, der arbejder på Fridtjof Nansens Institutt, over for Dagbladet.

Donbas kan afgøre Putins fremtid

Ifølge Neumann har Putin trængt sig selv op i en krog i den forstand, at han mangler håndgribelige sejre og erobringer at vise frem i hjemlandet.

"Mindstemålet for Putin er sandsynligvis at indtage hele Donbas-regionen, og på den måde skabe en landbro til Krim-halvøen."

Ukraine vil derimod gøre alt, hvad de kan for at undgå det scenarie, og derfor forudser Ivar Neuman, at situationen i det østlige Ukraine nemt kan blive et "brændpunkt mellem øst og vest i årevis."

"Han hænger i en tynd tråd, hvis han giver sig nu"

Ivar Neumann vurderer, at Putin vil gøre næsten alt for at indtage Donbas. Simpelthen fordi Putins eftermæle og image står på spil.

"Han hænger i en tynd tråd politisk, hvis han giver sig nu. Chancen er lille for, at han holder i særligt mange år, hvis han ikke formår at indtage Donbas", siger Ivar Neumann til Dagbladet og tilføjer:

"Når du går ind med så høj cigarføring, så arrogant som Rusland har gjort nu, vil man kæmpe med legitimiteten, hvis man ikke vinder."

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

03/5/22 4:55

Meningsmåling: Blå blok i problemerHvis der var valg i morgen, ville statsministeren i Danmark stadig hedde Mette Frederiksen.