Italiens premierminister ser krisen fortsætte efter samtale med Putin. Foto: Shutterstock
Italiens premierminister ser krisen fortsætte efter samtale med Putin. Foto: Shutterstock

Italiens premierminister har talt med Putin, og han har nedslående besked til os alle

Europa

27/05/2022 09:02

J. Bøgen

Putin meldte sig eftersigende klar til at afhjælpe den fødevarekrise, der plager verden som følge af krigen i Ukraine. Men russernes hjælp er ikke gratis.

Italiens premierminister, Mario Draghi, talte torsdag i telefon med den russiske præsident, Vladimir Putin.

De to talte sidst sammen i marts, hvor Draghi eftersigende ønskede at tale om fred, men der var meldingen fra Putin, at "det ikke var det rette tidspunkt".

Og efter gårsdagens samtale, tyder noget på, at beskeden fra Putin har været noget nær det samme. Draghi lagde i hvert fald ikke fingre imellem, da han gengav samtalen for den italienske avis Il Tempo:

"Jeg så intet glimt af håb for fred i min snak med præsident Putin", sagde han.

Det skriver TV2.

Men et andet punkt på samtalens dagsorden blev dog mødt af en mere imødekommende russisk præsident.

Verden er på vej mod fødevare krise af uset størrelse

Mario Draghi siger til italienske medier, at formålet med torsdagens telefonopkald var at forsøge at gøre noget ved den havneblokade, som lige nu gør det umuligt for Ukraine at eksportere korn til udlandet.

Ukraine er blandt verdens største producenter og eksportører af hvede, men på grund af krigen er eksporten af hvede stort set gået i stå.

Det har udløst højere priser for hvede på verdensmarkedet og gjort brød, kager, nudler, pasta og mange andre fødevarer dyrere.

Det mindre udbud af korn har også skabt bekymring for hungersnød i lande, der er afhængige af den ukrainske eksport.

"Den fødevarekrise, der nærmer sig og allerede er til stede i nogle afrikanske lande, vil få gigantiske proportioner og frygtelige humanitære konsekvenser," forklarer Draghi.

Lover at ringe til Zelenskyj

Trods konsekvenserne har Rusland fastholdt sin blokade af de ukrainske havne, og i telefonsamtalen forsøgte Draghi at overbevise Putin om at ophæve blokaden.

"Putin fortalte, at havnene i Sortehavet er blokeret, fordi de er mineret af ukrainerne for at undgå, at russiske skibe kan angribe Ukraine."

Ifølge italieneren svarede han, at det vil kræve, at Rusland garanterer ikke at gennemføre nogen angreb i perioden, hvor minerne fjernes.

"Jeg endte med at sige, at jeg vil ringe til præsident Zelenskyj og se, om der hos ukrainerne er en lignende velvillighed til at fortsætte i denne retning," siger Draghi.

Prisen for at hjælpe: Sanktionerne skal væk!

I sit referat af telefonsamtalen bekræfter Kreml, at fødevarekrisen blev vendt, og at Rusland er klar til at hjælpe med at løse problemerne.

Men intet kommer uden en pris, fastslår russerne.

"Vladimir Putin gjorde det klart, at Rusland er klar til at yde et markant bidrag til at overvinde fødevarekrisen gennem eksport af korn og gødning, under den forudsætning at de politisk motiverede sanktioner fra Vesten bliver løftet."

Mario Draghi har over for italienske medier bekræftet, at Putin stillede dette modkrav.

"Men det er klart, at sanktionerne er der, fordi at Rusland har angrebet Ukraine," forklarer Draghi.

Mest Læste

Annonce