Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tidligere ansat for Putin: Så tæt er Rusland på et militærkup

Europa

31/01/2023 14:25

J. Bøgen

Den russiske præsidents dage kan være talte.

Hvor lang snor har den russiske præsident?

Der er ikke nogen tvivl om, at Vladimir Putin har masser af magt i Rusland, men spørgsmålet er, hvor langt hans jernnæve rækker, når befolkningen dag for dag bliver endnu mere ramt af krigen i Ukraine.

De internationale sanktioner har mere eller mindre revet tæppet væk under store dele af den russiske økonomi, og dermed samfund, russiske borgere har meget begrænsede rejsemuligheder, og flere og flere familier får deres sønner og mænd hjem i kister - hvis myndighederne overhovedet vil ud med, hvad der sket med dem.

Elendighederne og problemerne tårner sig op for Rusland, og nu kommer Putins tidligere taleskriver, Abbas Galljamov, med en opsigtsvækkende melding.

I dag arbejder Galljamov som politisk analytiker i Rusland, og i et interview med CNN vurderer han, at befolkningen vil begynde at stille spørgsmålstegn ved, om det er den rigtige mand, der sidder på magten.

"De vil kigge på den politiske proces og sige til sig selv: 'Ok, det her sker, fordi vores land er ledet af en gammel tyran, en gammel diktator'," siger Galljamov med henvisning til Vladimir Putin.

Derfor er der en overhængende risiko for, at Putin kan blive afsat ved et militærkup, og det kan faktisk komme før, end vi tror - måske endda inden for de næste 12 måneder.

Er alternativet bedre?

I den vestlige verden kan det måske virke absurd, at den russiske befolkning ikke for længst har rejst sig i protest mod den diktatoriske styreform og afsat Putin og hans kumpaner.

Men selvom mange i den russiske befolkning vurderes at være imod krigen i Ukraine, tør store dele af det russiske samfund simpelthen ikke at gøre oprør.

Med årene har Putin nemlig slået hårdt ned på politisk modstand og fyldt den almindelige russers ører med propaganda og løgne om, hvordan Vesten er ude på at splitte Rusland op i flere lande.

Og frygt er et magtfuldt redskab, når det handler om at holde styr på en befolkning - for vil man helst beholde en upopulær leder, som man i det mindste ved, hvor man har, eller vil man hellere omstyrte regeringen og gå en uvis fremtid i møde?

Til TV2 vurderer eksperter, at vi nok desværre ikke skal håbe på, at et eventuelt kup mod Putin fører bedre tider med sig.

Faktisk advarer de om, at vi nok skal forberede os på, at en ny leder kan blive meget værre, selvom vi selvfølgelig også skal være åbne for, at der kan komme en anerledes leder til, som er indstillet på at åbne op for den vestlige verden i stedet for at lukke sig af for omverden.

Mest Læste

Annonce