Video viser et unikt indblik i en operation fra ukrainske specialstyrker fra start til ødelagt bro. Foto: Screenshot, Twitter
Video viser et unikt indblik i en operation fra ukrainske specialstyrker fra start til ødelagt bro. Foto: Screenshot, Twitter

Ukrainske specialstyrker i aktion: Se dem sprænge vigtig bro til atomer

Europa

20/5/22 8:16

Jens Asbjørn Bøgen

Operationen viser, at ukrainerne ikke blot har viljen, men også styrken og evnerne til at føre krig, mener militærforsker

Ukrainske specialstyrker har eftersigende ødelagt en vigtig bro i Luhansk-regionen. Det er eftersigende en bro, der forbinder de to østlige byer Severodonetsk og Rubizhne.

Det viser videooptagelser, som en lang række medier, herunder BBC, har delt.

I videoen ser man angiveligt en specialoperation, der har til formål at bremse de russiske troppers fremrykning i netop Luhansk-regionen.

Militærforsker ved Forsvarsakademiet, Kristian Lindhardt, vurderer overfor TV2, at videoen med al sandsynlighed er ægte, selvom det ikke har været muligt for mediet at verificere optagelserne:

"Der er billeder fra både over og under broen, så alt tyder på, at det her virkelig er sket," siger forskeren til TV2.

Artiklen fortsætter under videoen.

Første indblik i specialstyrkernes arbejde

Kristian Lindhardt kalder videoen "super interessant", fordi det er første gang, han ser de ukrainske specialstyrker i direkte aktion.

"Vi var ikke i tvivl om, at Ukraine har specialstyrker, men de lever mest under radaren. Typisk udfører de deres arbejde i hemmelighed, og så er de væk igen," siger eksperten til TV2.

Han peger på den række af uheld og brande på russiske installationer langs grænsen til Ukraine, som der er stor mystik om årsagerne til. Men forskeren siger, at det tyder på, det er ukrainske specialstyrker, der står bag:

"Det kan i bund og grund være en række gårdmænd, som er trukket i militæruniformer, men det kræver kunnen at filtrere ind bag fjendens linjer og placere sprængstoffer. Så det her er typisk arbejde, der udføres af netop specialstyrker," siger han til TV2.

Hvor i alverden er russerne?

Kristian Lindhardt lægger mærke til særligt en ting ved videoen, nemlig fraværet af russiske soldater.

Landskabet i Østukraine har utroligt mange vandløb, hvilket gør broer vigtige for at kunne rykker hurtigt frem og generelt få tropper og udstyr med. Derfor er ødelæggelsen af broen et tydeligt eksempel på et svagt punkt i russernes indsats:

"Vi ved, at russerne har knaphed på mandskab. Ukrainernes håb, udover at russerne får sværere ved at føre logistik frem, er, at de bruger personel til alle installationer - såsom broer og el- og vandværker, som de så ikke kan bruge til at kæmpe andre steder," siger Kristian Lindhardt til TV2.

Denne her aktion kan tvinge russerne til at afsætte tropper til at bevogte broerne i området. Og de tropper har russerne hårdt brug for andre steder.

Kan sagtens gentage sig

Udover den lavpraktiske sejr ved at have forsinket russernes fremrykning, har ukrainerne også fået noget andet, og måske endnu vigtigere, ud af operationen.

"Vi taler om det her tusindvis af kilometer væk en fredag morgen, for videoen er med til at bekræfte Vesten i antagelsen om, at ukrainerne er dygtige, og at vi gør ret i at hjælpe og støtte dem," siger Kristian Lindhardt til TV2.

Samtidig kan den vellykkede brosprængning give de ukrainske specialtropper blod på tanden i forhold til at gentage succesen. Og det vil ikke undre Kristian Lindhardt, hvis vi ser flere lignende videoer i fremtiden.

"En gang kan være held, men anden gang er dygtighed. Og så vil russerne ikke kunne ignorere dem længere."

Annonce