Den polske præsident er dybt utilfreds med, hvordan vestlige ledere taler om Putin. Foto: Shutterstock
Den polske præsident er dybt utilfreds med, hvordan vestlige ledere taler om Putin. Foto: Shutterstock

"Var der nogen, der talte med Adolf Hitler på den måde?"

Europa

09/06/2022 11:27

Jens Asbjørn Bøgen

Den polske præsident, Andrzej Duda, lagde ikke fingre imellem, da han i et interview sagde sin mening om vestlige lederes måde at tale om Putin.

Den polske præsident, Andrzej Duda, er mildest talt utilfreds med, hvordan hans franske ditto, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Olaf Scholz, behandler Vladimir Putin.

Det kan man ikke andet end tolke ud fra det interview, han har givet til den tyske avis The Bild, som avisen har lagt på deres Youtube-kanal.

Det er særligt de to statsoverhoveders telefonsamtaler med den russiske præsident, der frustrerer Duda. Og ifølge Reuters trækker den polske præsident klare linjer til sidst en magtgal mand kastede Europa ud i en krig:

"Var der nogen, der talte med Adolf Hitler på den måde under Anden Verdenskrig? Var der nogen, der sagde, at Hitler ikke måtte tabe ansigt? At vi må handle på en måde, der ikke ydmyger Hitler? Sådan nogle citater har jeg i hvert fald ikke hørt."

Interviewet med Andrzej Duda kan ses herunder. Det er med tysk eftersynkronisering, men du kan ændre i Youtubes indstillinger og få en automatisk genereret oversættelse på dansk. Den er dog ikke særligt præcis.

Baggrunden for Dudas frustration er, at Scholz og Makron havde en fælles telefonsamtale med Putin d. 28. maj. Her opfordrede de agniveligt Putin til at frigive fangerne fra Azovstal stålværket og at tale direkte med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskiy.

Ukraines præsident har tidligere raset mod forslag om, at Ukraine skal gå med til at afgive territorium til russerne for at få krigen til at slutte. Han sammenlignede det med den stærkt kritiserede "forsoningspolitik", som Vesten førte over for Hitler i optakten til Anden Verdenskrig.

Politikken gik i korte træk ud på at lade Hitler få det land, han invaderede, hvis han til gengæld lovede ikke at invadere andre lande ... ikke ligefrem en stor succes, når man tænker på de følgende seks års verdenskrig.

Så sent som i weekenden sagde Emmanuel Macron, at Vesten "ikke må ydmyge Rusland", da det kan gøre det svært at genopbygge de diplomatiske bånd, når krigen er ovre.

Mest Læste

Annonce