Leonid Volkov mener, det er et spørgsmål om tid, for Putin bliver vippet af magten. Foto: Shutterstock
Leonid Volkov mener, det er et spørgsmål om tid, for Putin bliver vippet af magten. Foto: Shutterstock

"Putin skal væltes: Vi skal bruge tre ting ..."

Europa

09/06/2022 09:37

J. Bøgen

Uroen ulmer under den russiske præsidents magt, og demokratiforkæmpere er overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid, før Putin bliver væltet

Det er kun et spørgsmål om tid, inden den russiske præsident, Vladimir Putin, bliver væltet.

Det er den russiske oppositionspolitiker, Alexei Navalnyj, helt sikker på - også selvom han befinder sig i et topsikret russisk fængsel, og hans politiske allierede er forvist fra Rusland.

Men fra udlandet kæmper de videre, og i et interview med TV2 fortæller Navalnyjs stabschef, Leonid Volkov, at Rusland godt kan forberede sig på at blive ændret:

"Putin skal væltes så hurtigt som muligt," siger han fra sit eksil i Litauen.

Vi har en plan - vi skal bruge ...

Volkov fortæller i interviewet, at vejen til at vælte Putin er en kombination af flere ting. Selv fremhæver han tre "fronter", hvor kampen skal udkæmpes.

For det første er der den militære. Han nævner ikke mere præcist, hvad det handler om, men ser man på Ruslands blodige historie, er det ikke utænkeligt, at han henviser til at gribe til våben. En anden mulighed er, at krigen i Ukraine tærer så meget på det russiske forsvar, at hæren simpelthen vender Putin ryggen.

For det andet er der den økonomiske kamp, særligt i form af de vestlige sanktioner, der hver dag gør livet mere og mere surt for russiske virksomheder og topfolk.

Og for det tredje er der den måske vigtigste, og sandsynligvis sværeste, ting: Kampen om information.

Volkov fortæller i interviewet, at Navalnyj og hans allierede gør sit bedste for at fortælle den russiske befolkning sandheden og på den måde underminere støtten til "den specielle militære operation".

Det er dog ikke en kamp, man bare lige vinder.

Jerngreb om ytringsfriheden

Siden krigen i Ukraine brød ud, er en række uafhængige medier nemlig blevet lukket, og demonstranter er hyppigt blevet stoppet og fjernet af sortklædt politi.

Navalnyjs og Volkovs kontorer lukkede inden krigen, og det er derfor, sidstnævnte nu befinder sig i Litauen. Men den geografiske afstand behøver ikke være en ulempe, påpeger Volkov, og hylder internettet for at gøre informationskampen mulig at føre uden for landets grænser.

Og noget tyder på, at Volkov faktisk har fat i den lange ende med den analyse. Ifølge ham selv er publikummet til organisationens videoer nemlig fordoblet siden slutningen af februar, og i maj var der 12 millioner unikker brugere på kanalerne.

Volkov mener ikke, der er nogen ytringsfrihed i Rusland, og han sammenligninger landets udvikling med situationen i Nordkorea.

Trods den dystre virkeligheden, tror han ikke, at civilsamfundet lader sig kue af at blive holdt væk fra demonstrationer. For utilfredsheden ulmer under overfladen, og på et tidspunkt vil det nå kogepunktet.

Putins paranoia bliver hans fald

Volkov tror ikke, at Ruslands næste leder bliver udpeget af Putin - simpelthen fordi der ikke findes nogen i præsidentens inderkreds, der er stærk nok til at overtage magten.

Og det er faktisk Putins egen skyld"

"Når en af Putins allierede bliver stærk, anser han ham som en trussel. Det er Putins strategi, og den måde, han fastholder sin magt på og bevarer balancen," siger Leonid Volkov i interviewet med TV2.

Så når Putin er væk, vil der være et politisk tomrum - og det er der, den utilfredse befolkning, den politiske opposition og Navalnyjs organisation vil dukke op og gøre sig gældende.

Mest Læste

Annonce