Foto: Gert Ellegaard, Kommunikation, Region Sjælland

Femern skaber en ny region: Sjælland og Schleswig-Holstein indgår nyt samarbejde

For at høste gevinsterne af den kommende Femern-forbindelse vil Schleswig-Holstein og Region Sjælland nu forpligte hinanden i et tæt samarbejde om erhvervsudvikling, pendling, sundhed og kultur.

Femern-tunnelen kommer til at betyde vækst og arbejdspladser i Danmark og Tyskland. Både når den faste forbindelse under Femern Bælt skal opføres, og når tunnelen står klar. For at udnytte mulighederne bedst muligt underskriver Region Sjælland og Schleswig-Holstein i dag en fælles erklæring om et forpligtigende samarbejde med fokus på erhvervsudvikling, pendling, sundhed og kultur.

Jens Stenbæk, regionsrådsformand i Region Sjælland, forklarer, at samarbejdet skal gøre Femern Bælt-regionen til et udviklingscentrum med de bedste vilkår for virksomheder og for borgere.

- Vi har gennem mange år haft et godt samarbejde med Schleswig-Holstein på blandt andet områder som vækst, kultur og infrastruktur. Erfaringerne fra andre store infrastrukturprojekter viser, at det er en god idé at skubbe udviklingen i den rigtige retning allerede før regioner bindes sammen af ny infrastruktur, siger Jens Stenbæk.

Erklæringen, som blev underskrevete forleden, vil blive fulgt op af toårige handlingsplaner, hvor Schleswig-Holstein og Region Sjælland aftaler, hvilke konkrete aktiviteter som skal udføres. 

- Med denne aftalen slutter vi nu kredsen for, hvad vi stræbte efter i den rammeplan for samarbejde med Danmark som vi lagde frem for to år siden. Dansk-tysk samarbejde er langt mere end blot godt naboskab og udveksling af høfligheder. Det er en vigtig faktor i forhold til at styrke vækst, udvikling og livskvalitet på begge sider, siger Anke Spoorendonk, Minister for kultur, justits og Europa samt stedfortrædende Ministerpræsident for delstaten Schleswig-Holstein.  

Samarbejdet skal gøres nemt 

Jens Stenbæk lægger blandt andet vægt på, at det skal være nemt at skabe samarbejde virksomheder imellem i Femern Bælt-regionen. 


- Virksomhederne på de respektive sider af Femern Bælt skal kende marked, kunder og potentielle samarbejdspartnere på den anden side af bæltet. Et godt eksempel er bioøkonomiområdet. Her har vi på både dansk og tysk side ønsker om at udvikle innovative produkter og produktionsprocesser, som kan skabe vækst og arbejdspladser i vores virksomheder, siger Jens Stenbæk. 

Det er den tyske minister enig i:

- Alle vore berøringsflader i det dansk-tyske samarbejde, skal udnyttes til gensidig fordel. Nordtyskland kan kun bevare sin styrke på erhvervsområdet, kulturelt og på uddannelsesområdet hvis det går godt hos vore danske naboer - og det samme gælder den anden vej. Derfor er den planlagte faste Femernbælt forbindelse ikke kun en trafikal forbindelse, men også en chance for regional udvikling og en bedre livskvalitet som skal udnyttes, siger Anke Spoorendonk. 

Femern får stor betydning 

Jens Stenbæk peger på, at Femern-forbindelsen får betydningen for væksten i ikke alene Region Sjælland men hele Danmark og Skandinavien. 

- Når den faste forbindelse til Tyskland står færdig, binder vi metropolerne i Skandinavien sammen med det europæiske kontinent. Femern-forbindelsen vil ikke mindst knytte Greater Copenhagen tættere til Tyskland. Målet for samarbejdet i Greater Copenhagen er netop at sikre økonomisk vækst og beskæftigelse, og da virksomheders fremgang er afhængig af korte rejsetider, effektiv mobilitet og international tilgængelighed, bliver Femern-forbindelsen også en hjørnesten for erhvervsudviklingen i Greater Copenhagen. 

Femern-projektet, der skal forbinde Rødbyhavn med den tyske ø Femern, kommer til at tage cirka otte år at bygge, når alle godkendelser og endelig tidsplan er på plads.
 
Emneord: Region Sjælland, Jens Stenbæk, Femern-forbindelse, Femern Bælt, Schleswig-Holstein, Anke Spoorendonk, Regionssamarbejde
Region Sjælland på DenOffentlige.dk Region Sjælland
Aktivitet: Artikler: 27 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også