Foto: Shutterstock

FH: Det er afgørende, at der følger penge med, når uddannelser skal flyttes ud

Regeringen har i dag præsenteret et nyt udspil, som skal sikre videregående uddannelser i hele landet. Det skal blandt andet ske ved at flytte uddannelser fra de store byer ud i resten af landet.

 

"Det er helt afgørende, at der følger nye penge med, hvis det skal være muligt at skabe uddannelser af høj kvalitet", udtaler næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Nanna Højlund.
FH mener, at der er gode takter i regeringens udspil, da det er vigtigt, at der er uddannelsesmuligheder i hele Danmark, så vi giver vores unge gode muligheder for at uddanne sig. Men lige så vigtigt er det, at det sker med blik for, hvor der er praktikpladser og et arbejdsmarked efterfølgende, så vi får styrket sammenhængskraften i Danmark.

Vi mangler allerede i dag dygtige medarbejdere inden for en række områder, heriblandt inden for velfærdsområdet, og det er et problem, der kun bliver større de kommende år.

”Men det går ikke, at regeringen vil finansiere udspillet ved at flytte rundt på midlerne inden for institutionernes eksisterende økonomi. Det kræver ekstra penge at sikre uddannelsesmuligheder med høj kvalitet i hele landet”, udtaler Nanna Højlund.

Der skal mere til end udflytning Desværre tager regeringens udspil ikke hensyn til de problemer, der er med at få de unge til at søge ind på uddannelser inden for de fag, der står over for store rekrutteringsudfordringer.

Dette skal også ses i lyset af, at der gennem fire år med omprioriteringsbidrag er sparet på uddannelserne, hvilket kan gøre det ekstra svært for uddannelsesinstitutionerne at opretholde små udbud. Dette risikerer at skubbe yderligere til de rekrutteringsudfordringer, der blandt andet allerede er på velfærdsområdet.

”Vi mangler allerede i dag dygtige medarbejdere inden for en række områder, heriblandt inden for velfærdsområdet, og det er et problem, der kun bliver større de kommende år. Det kan derfor godt bekymre mig, om det vil få yderligere konsekvenser for søgningen til velfærdsprofessionerne, når mulighederne for at blive lærer, pædagog eller sygeplejerske forringes i de store byer, hvor vi altså også står med rekrutteringsudfordringer. Det er derfor ikke gjort alene med at rykke uddannelser ud i landet”, siger Nanna Højlund. 

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.