Foto: Shutterstock

Finder tre tilfælde af 'meget sjælden' sygdom i Danmark

Myndighederne bekræfter nu fundet af de tre tilfælde.

Statens Serum Institut informerede i fredags om et sygdomsudbrud med mistanke til botulisme. Undersøgelser har nu bekræftet, at tre personer var ramt af botulisme. Det oplyser seruminstituttet i en pressemeddelelse. 

I sidste uge modtog Statens Serum Institut (SSI) prøver fra patienter, der var i behandling for botulismeforgiftning. Seks personer havde spist sammen og tre havde efterfølgende udviklet symptomer.

Nu har SSI’s tests vist, at de tre var ramt af botulisme. Yderligere to personer fra selskabet har i mellemtiden udviklet milde symptomer og prøver fra dem undersøges nu også. Der er stadig ingen meldinger om sygdomstilfælde uden for det pågældende selskab på seks personer.

Sjælden sygdom

Botulisme skyldes en nervegift, der laves af en bakterie, som under særlige omstændigheder kan vokse i madvarer. Det er en meget sjælden sygdom, og det er usædvanligt, at der ses udbrud med flere syge.

Det seneste udbrud i Danmark var i sommeren 2018. Her blev ni personer til et privat selskab i Sønderborg syge med botulisme. En hjemmelavet gelérand blev i denne sag udpeget som årsag til udbruddet.

Sådan undersøges prøverne

Prøverne er blevet undersøgt ved musetest, og dette har bekræftet tilstedeværelsen af botulisme-toksin. Undersøgelser med PCR af afføring fra én patient viser endvidere, at der er tale om toxintype B.

Fødevarestyrelsen har indhentet ingredienser fra og rester af den mad, der er blevet spist ved den pågældende sammenkomst. Disse prøver undersøges nu også for botulisme på SSI’s laboratorium.

Tæt samarbejde for at finde årsagen

”Botulisme er en alvorlig infektion, der heldigvis kun optræder meget sjældent. På SSI arbejder vi tæt sammen med Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet samt Odense Universitetshospital for at finde ud af, hvad patienterne er blevet syge af”, siger professor og seniorforsker Steen Ethelberg fra SSI i pressemeddelelsen.

Som læge bør man overveje botulisme som årsag til symptomer i form af sløret syn, dobbeltsyn, sløret tale eller synkeproblemer, specielt hvis det optræder hos flere, der har delt samme måltid.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne