Afdelingslæge Simon Buus i gang med at behandle den første patient med brachyterapi. På skærmen til højre ses de scanninger, som han navigerer efter under behandlingen (foto: Tonny Foghmar).

Første patient får ny behandling for prostatakræft

En midaldrende mand med tilbagefald af prostatakræft er den første patient i Danmark, der har fået indvendig, fokuseret strålebehandling for prostatakræft.

Plastiknåle med en radioaktiv kilde, der ved hjælp af avancerede skanningsteknikker kan stikkes direkte ind i en kræftknude på prostata. Det er princippet bag en ny type indvendig strålebehandling – også kaldet fokal brachyterapi – som Aarhus Universitetshospital for nylig har givet til den første patient i Danmark.

Patienten er en mand midt i 50'erne fra det midtjyske område, som for 9 år siden fik konstateret prostatakræft. Dengang blev han behandlet med konventionel, udvendig stråleterapi, som fik kræftknuden til at forsvinde. Men for nylig kom kræften tilbage. Og denne gang har lægerne på Aarhus Universitetshospital behandlet ham med en ny type, indvendig strålebehandling – fokal brachyterapi - som bliver afprøvet til patienter, der får tilbagefald af prostatakræft.

"Fokal brachyterapi er en mere præcis og skånsom behandling end andre former for strålebehandling. Fordi teknikken er så præcis kan man mindske bivirkningerne, og patienterne kan forhåbentlig bedre bevare potensen og undgå væsentlige vandladningsproblemer," siger Simon Buus, der er afdelingslæge på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

"Vi håber, at vi kan helbrede 50 procent af de patienter, der bliver behandlet med brachyterapi."

Nåle med radioaktivitet

Ved behandling med brachyterapi anvender man hule plastiknåle, hvori der indsættes en radioaktiv kilde, som stikkes direkte ind i kræftknuden på prostata. Med hjælp fra MR- og PET/CT-skanninger kan man afgøre helt præcist, hvor kræftknuden sidder. Disse skanninger har lægen med sig ind på operationsstuen og kan bruge til at navigere efter, når nålene skal sættes ind i prostata.

I Danmark får knap 4.000 patienter årligt diagnosen prostatakræft. Af dem får 600 konventionel, udvendig strålebehandling, men en tredjedel oplever at få tilbagefald og skal tilbydes behandling på ny. Altså er 200 patienter årligt kandidater til at få den nye type strålebehandling.

"Man kan ikke give disse patienter udvendig strålebehandling én gang til. Det skyldes, at organerne omkring prostata ikke kan tåle høje stråledoser igen. Standardbehandlingen ved tilbagefald vil derfor ofte være hormonbehandling, som kan holde sygdommen nede, men ikke helbrede," forklarer Simon Buus.

Erfaringer samles internationalt

Behandlingen med fokal brachyterapi til patienter med prostatakræft er en del af et nyt forskningsprojekt – kaldet PROSALBRA – hvor lægerne over de næste fem år vil samle erfaringerne fra behandlingen af de første 50 patienter på Aarhus Universitetshospital.

"Desuden har vi en formodning om, at behandlingen også vil vise gode resultater, hvis man også bruger den til de 600 nydiagnosticerede patienter, der årligt modtager udvendig strålebehandling for prostatakræft. "

For at skubbe til udviklingen inden for brachyterapi og prostatakræft er der etableret et netværk af danske og internationale eksperter inden for området under Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC).

"Faktisk er den første patient på Aarhus Universitetshospital også en af de første patienter i verden, der har fået behandling med fokal brachyterapi for prostatakræft. Så det er vigtigt at samle erfaringerne internationalt," forklarer Simon Buus.

PROSALBRA-forskningsprojektet er finansieret af DCCC og Kræftafdelingens Forskningsfond på Aarhus Universitetshospital.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne