Foto: Steen Brogaard

Folketinget har et ansvar i kampen mod racisme

Klumme af Rosa Lund, Folketingsmedlem, Enhedslisten

Du har garanteret set videoen på sociale medier i sidste weekend, hvis ikke er her en lille beskrivelse: en familie på 4 er ude og gå tur ved vandet. En person overfalder verbalt familien, skælder dem ud og har en hidsig fremtoning.Der bliver råbt ting som ”PERKER” ”DET HER ER IKKE JERES LAND”. I skrivende stund har personen der råbte, givet familien en undskyldning som de har godtaget. Det er jo godt. Men videoen er desværre ikke en engangsforestilling. Det sker alt for ofte at medborgere som er brune i huden bliver overfaldet, både verbalt og fysisk. Denne her gang blev det bare filmet.

Manden der råbte får sagt i sin undskyldning at hans opførsel kom af noget han havde set i fjernsynet, som han blev vred over. Det bekræfter jo at vi som mennesker ikke er født med den slags holdninger og opførsel. Det kommer et sted fra: nemlig fra politikeres retorik, og ikke mindst fra den politik der bliver ført. 

Det der mangler nu, er handling fra politisk hold. Ikke bare i retorikken, men også i politikken. 

I Danmark er der et stort mørketal for hatecrimes. De seneste tal fra Justitsministeriets offerundersøgelse viser, at ca. 5.000 personer har oplevet at være udsat for en racistisk motiveret hadforbrydelse. Alligevel er der kun 312 registrerede anmeldelser i politiets statistikker og heraf kun 12 dømte sager. Den store forskel på de forskellige tal viser desuden, at vi ikke kender det reelle omfang af hadforbrydelser i Danmark, men tallene bekræfter, at racistisk motiveret vold findes i Danmark. Derfor er et vigtigt skridt i kampen mod racisme at hadforbrydelser tages alvorligt i retssystemet. Derfor skal vi starte med at ændre straffeloven så et racisme også kan være et delvist motiv. I dag dømmes der nemlig kun for racisme hvis det er det eneste motiv. Men et overfald kan godt være fx både racistisk og personligt motiveret.

Dernæst skal politiet have mere og bedre uddannelse i hatecrimes og hvordan man stopper dem. 

Det er selvfølgelig ikke nok kun at sætte ind mod racisme i retssystemet. Derfor foreslår vi også i Enhedslisten at der i folkeskolen sættes mere fokus på mangfoldighed og antidiskrimination. 

På Christiansborg har vi et stort ansvar for at sige fra overfor racisme. Ikke kun i tale, men også i handling. Og jeg synes at vi skal starte med at sætte ind mod hatecrimes 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.