EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen vil have medlemslandene til at spare på gassen. Foto: Shutterstock
EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen vil have medlemslandene til at spare på gassen. Foto: Shutterstock

EU vil have ret til at tvinge medlemslande til at sænke gasforbruget

Forbrug

20/7/22 11:28

Jens Asbjørn Bøgen

I forbindelse med en spareplan for gas hen over vinteren, vil EU-kommissionen have aktiveret "Union Alert".

Sænk jeres gasforbrug med 15 procent fra 1. august til 23. marts 2023. For ellers ...

Okay, lidt overdrevet måske, men ikke desto mindre fremlægger EU-Kommissionen i dag sin plan for at undgå en regulær gaskrise i Europa til vinter.

Forslaget"Save gas for a safe winter", der onsdag præsenteres i Bruxelles, indebærer, at alle medlemslande i unionen skal sænke forbruget af gas med 15 procent i den ovenstående periode

Forslaget skal sikre, at EU-landene kan komme "sikkert igennem vinteren" trods den akutte mangel på gas.

"Vi skal forberede os på det meget sandsynlige scenarie, at al russisk gaseksport bliver lukket helt. Noget, der ville ramme hvert eneste medlemsland i EU," advarer kommissionsformand Ursula von der Leyen ifølge TV 2.

Vil indføre en særlig nødretstilstand

I Danmark har vi et relativt lille gasforbrug sammenlignet med store EU-lande som Tyskland og Italien.

Og i lande som disse kan det få store konsekvenser for virksomheder og husholdninger, hvis gassen bliver meget dyr eller ender med ikke at kunne skaffes overhovedet.

I det oprindelige udkast til "Save gas for a safe winter" lagde EU-Kommissionen op til at stille krav om højest 19 grader i alle offentlige bygninger for at spare på energien til vinter. Den del af forslaget er dog droppet igen.

Til gengæld håber kommissionen håber på medlemslandenes opbakning til at indføre en særlig nødretstilstand kaldet "Union Alert". Den tilstand giver EU-Kommissionen magt til at pålægge medlemslandende at reducere gasforbruget i særlige tilfælde - som for eksempel hvis Rusland lukker for gassen.

EU-Kommissionen ønsker desuden, at EU-medlemslandene skal opdatere deres nødplaner inden september, så det fremgår, hvordan de har tænkt sig at nå de 15 procent.

Ifølge planen skal gasledningen Nord Stream 1 genåbnes i morgen efter ti dages pause på grund af serviceeftersyn. Det er på nuværende tidspunkt dog et åbent spørgsmål, om det kommer til at ske.