Hvis russerne lukker for gassen, kan det komme til at ramme danske virksomheder voldsomt. Foto: Shutterstock
Hvis russerne lukker for gassen, kan det komme til at ramme danske virksomheder voldsomt. Foto: Shutterstock

Festen er slut: "Vi vil få en form for økonomisk krise"

Forbrug

21/6/22 8:52

Jens Asbjørn Bøgen

Danske Bank tror ikke, vi undgår en brat opbremsning af den danske økonomi. Og særligt en ting kan gøre tingene markant værre.

Væksten vil halveres, boligpriserne vil falde, og flere vil miste deres arbejde.

Sådan lyder de dystre udsigter i en ny prognose for Danmarks økonomi fra Danske Bank

Faktisk har banken på bare tre måneder halveret sine forventninger til væksten for 2023 fra 1,3 procent til 0,7 procent. Det fortæller cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, til TV2.

Og ifølge ham kan den ildevarslende prognose forklares med ét ord: inflation. For når pengene bliver mindre værd, bliver danskernes købekraft ganske enkelt mindre, ligesom rentestigninger på for eksempel boliglån også påvirker danskernes budget.

Og det kan ikke undgås, at danskerne kommer til at mærke det på pengepungen endnu mere, end de allerede gør nu.

"Vi vil få en form for økonomisk krise, om end en lille en", siger Las Olsen til TV2.

Lyder forfærdeligt - men det er faktisk nødvendigt

I rapporten fra Danske Bank står der, at renterne på boliglån vil have sænket boligpriserne med seks procent inden udgangen af 2023. Derudover forudser banken også, at opbremsningen i økonomien vil være så kraftig, at vi vil få flere arbejdsløse i Danmark

Men selvom de udsigter på jysk kan kaldes rigtig "træls", er det faktisk nødvendige onder, hvis der skal styr på inflationen, fortæller Las Olsen.

Han mener ikke, vi kan fortsætte med at køre på i det tempo, vi gør, så en mere afdæmpet økonomi i både ind- og udland er nødvendig. Det handler "bare" om at komme ud på den anden side af den potentielle økonomiske krise.

I skrivende stund har Danmark verdens laveste officielle rente på minus 0,6 procent, men det er kun et spørgsmål om tid, før vi ser rentestigninger, som det er sket i andre lande, mener Las Olsen.

For eksempel hævede den amerikanske centralbank, FED, hævede for nylig renten med 0,75 procentpoint, hvilket var den største renteforhøjelse siden 1994.

Den store joker kan gøre tingene endnu værre

Så vi kan altså se forvente kvartales med negativ vækst de kommende år, men Danske Bank forventer trods alt ikke en dyb økonomisk krise af 2008-dimensioner.

Men situationen kan meget hurtigt blive meget værre. For krigen i Ukraine og Ruslands fiflen med gasforsyningen til EU-lande kan nemlig sende Danmarks gasforsyning under massivt pres - og det er desværre ikke et usandsynligt scenarie.

Energistyrelsen var nemlig mandag ude og advare om en mulig forsyningskrise for gas i Danmark på grund af den stigende usikkerhed omkring gasforsyningen fra Rusland.

Og hvis Danmark ender i en regulær forsyningskrise, vil gassen blive lukket for nogle virksomheder for blandt andet at sikre gas til hospitaler og opvarmning af boliger.

Resultat: Markant økonomisk opbremsning.