Handelsbanken advarer om, at boligprisernes himmelflugt bliver til styrtdyk inden længe. Foto: Shutterstock
Handelsbanken advarer om, at boligprisernes himmelflugt bliver til styrtdyk inden længe. Foto: Shutterstock

"Huspriserne vil falde mellem 10 og 15 procent"

Forbrug

18/5/22 12:45

Jens Asbjørn Bøgen

Handelsbanken kommer nu med en dyster prognose for boligmarkedet. Inden for få år vil boligpriserne nemlig falde med op til 15 procent, forudser banken.

Stigende renter og højere inflationer kommer til at ramme de danske boligpriser med en massiv kæberasler. Det forudser Handelsbanken i en ny prognose for dansk økonomi.

Faktisk frygter banken, at boligpriserne får et samlet fald på mellem 10 og 15 procent - og det kommer allerede i løbet af få år.

"Og vi vil bestemt ikke udelukke ret så markante prisfald i de dyreste områder som for eksempel lejlighedsmarkedet i København, der også vil blive ramt af boligskattereformen, som træder i kraft i 2024," skriver bankens cheføkonom, Jes Asmussen.

Faldet kommer fra historisk niveau

Sidste år steg huspriserne med 11 procent, og i år forventer Handelsbanken da også, at huspriserne vil slutte omkring fem procent over niveauet fra 2021.

I 2023 regner banken dog med, at det går hurtigt den anden vej og forventer således et fald i huspriserne på otte procent for det år.

Men der vil være betydelige regionale forskelle på landsplan, hvor særligt hovedstaden står for skud. Banken kommer dog ikke med præcise prognoser for de danske regioner.

Inflationen er historisk høj - og det skal vi vænne os til

Krigen i Ukraine har for alvor sat brand i inflationen, og de nuværende niveauer har vi ikke set i Danmark siden 1984.

I april var forbrugerpriserne 6,7 procent højere end sidste samme måned sidste år, og Handelsbanken forventer en inflation på gennemsnitligt 6,2 procent for hele 2022.

"Og selv om den ses at falde noget tilbage næste år, skal vi formentlig vænne os til, at inflationen vil være højere, end hvad vi har været vant til gennem de seneste mange år," skriver Jes Asmussen i prognosen.

Krigen er den store ubekendte

Der er altså en farlig blanding i mixeren for boligkøberne i form af højere inflation og stigende renter, der sammen vil udhule købekraften.

Men der et stort "men": For krigen i Ukraine kan risikere at få inflationen til at stige yderligere, og så kan det for alvor blive slemt.

Jes Asmussen vurderer ikke, at spørgsmålet om faldende boligpriser er et spørgsmål om "hvis" - det er snarere et spørgsmål om "hvornår" og "hvor meget":

"Vi forventer således, at de mange modvinde for boligmarkedet vil føre til prisfald for hele landet som helhed, som vil begynde at blive mere tydelige, når vi kommer hen på den anden side af sommeren," lyder det.

Annonce