København er den dyreste hovedstad, når det kommer til priserne på espresso. Foto: Shutterstock
København er den dyreste hovedstad, når det kommer til priserne på espresso. Foto: Shutterstock

571 procent dyrere - København udnævnt til dyreste hovedstad på bestemt vare

Forbrug

27/7/22 6:43

Jens Asbjørn Bøgen

Rejsemagasin har sammenlignet prisen i 42 europæiske hovedstæder.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Danmark er et smådyrt sted at bo. Men nu har et rejsemagasin faktisk slået fast, at København er den dyreste hovedstad i Europa.

I hvert fald for et bestemt produkt, som ikke engang kan betragtes som særlig dansk.

For den italienske kaffespecialitet, espresso, koster i gennemsnit 30 kroner i den danske hovedstad. Og det den højeste gennemsnitlige pris i 42 hovedstæder.

Det konkluderer Travelbook.de med deres espresso-indeks, hvor de har sammenlignet priserne for den intense kaffe på caféer og restauranter i Europa.

571 procent dyrere end den billigste

I alt har rejsemagasinet sammenlignet priser på over 400 serveringssteder, som ligger i centrum af de respektive hovedstæder og samtidig kan findes i populære turistområder

Den billigste hovedstad ifølge indekset er Tirana i Albanien. Her koster en espresso i gennemsnit 0,7 euro, hvilket svarer til 5,21 kroner. Det betyder, at prisen i København er cirka 571 procent dyrere.

Og i Rom, som vel godt kan kaldes en regulær espressohovedstad, koster specialitet gennemsnitligt 1,12 Euro (8,34 kroner) i Rom.

Men det mest iøjnefaldende er måske, at København også er dyrere end både Oslo og Sverige. Her koster en espresso henholdsvis 19 og 20 kroner.

Og det er noget, cheføkonom i Forbrugetrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, bider mærke i.

"Hvis vi kigger på de andre lande, som vi normalt sammenligner os med, får det (priserne, red.) en til at løfte øjenbrynene," siger han til DR.

Vi betaler gerne for mere end bare kaffen

Hvor espresso for nogle bedst kan beskrives som et nødvendigt onde for at få et skud energi til at starte dagen, er den særlige kaffedrik for andre langt mere forbundet med traditioner og filosofier.

Og måske er det netop det sidste, der spiller ind, når vi skal forklare de høje priser i den danske hovedstad.

Hos Coffee Collective, der har syv kaffebarer i København, mener de ikke, at prisen på espresso kan blive lavere uden at gå på kompromis med kvaliteten og vilkårene for kaffebønnerne. Og så betaler man som dansker også for mere end bare kaffen.

"En af de store udgifter for os er lige så meget, at man køber et sted at sidde, mødes med en veninde, hvor man kan sidde og snakke eller arbejde. Det er en stor del af prisen," siger medstifter af Coffee Collective, Klaus Thomsen, til DR.

Men Morten Bruun Pedersen undrer sig alligevel over, at prisen for en espresso er så meget højere i Danmark end i andre europæiske hovedstæder.

"Hvis ikke forholdene kan forklares ud fra meget dyre omkostninger, så synes jeg ikke, det er rimeligt, og det tyder på, at der ikke er konkurrence nok på kaffeområdet," konkluderer han overfor DR.

Annonce