For tredje år i træk får kartoffelavlere lov til at bruge det ulovlige sprøjtemiddel. Foto: Shutterstock
For tredje år i træk får kartoffelavlere lov til at bruge det ulovlige sprøjtemiddel. Foto: Shutterstock

Kan give hjerneskader: Kartoffelavlere får lov til at bruge ulovligt sprøjtemiddel

Forbrug

24/6/22 12:57

Jens Asbjørn Bøgen

Sprøjtemidlet er egentlig forbudt i EU på grund af risikoen for skader på hjernen. Men for tredje år i træk for kartoffelavlerne herhjemme alligevel lov til at bruge det.

Du skal måske tænke dig om en ekstra gang, inden du vælger at lægge en bagekartoffel på grillen eller lave hjemmelavede pommes frites.

For tredje år i træk har kartoffelavlerne i Danmark nemlig fået lov til at bruge sprøjtemidlet Reglone. Det lyder måske ikke farligt i sig selv, men stoffet er faktisk forbudt i EU, fordi det kan give hjerneskader.

Problemer er, at der ikke findes et effektiv alternativ, og derfor har Miljøstyrelsen, igen, givet kartoffelavlerne lov til at sprøjte med det farlige stof.

Det skriver Politiken.

Får planterne til at visne

Pointen med stoffet er, at det får kartoffelplanterne til at visne. Det gør, at kartoflerne holder sig bedre, når de først er taget op af jorden.

Ifølge Lars Bødker, der er landskonsulent for kartofler hos landbrugets videncenter, Seges, fortæller til Politiken, at brugen af Reglone nok skal blive mindre med årene.

Han forklarer, at den enkelte kartoffelsort blandt andet spiller en rolle, når man skal vurdere nødvendigheden af at sprøjte.

"Hverken landmændene eller forbrugerne ønsker, at vi kan bruge det i al fremtid," siger han til avisen.

Annonce