Boligejere risikerer at skulle frem med pengepungen, hvis de ikke har styr på informationerne i Bygnings- og Boligregistret. Foto: Shutterstock
Boligejere risikerer at skulle frem med pengepungen, hvis de ikke har styr på informationerne i Bygnings- og Boligregistret. Foto: Shutterstock

Kommunen er ansvarlig for opdatering, men det er boligejerne, der risikerer bøde på 5000 kr.

Forbrug

23/5/22 10:15

Jens Asbjørn Bøgen

Selvom det er kommunen, der er ansvarlig for opdatering af Bygnings- og Boligregistret, kan det blive en dyr fornøjelse for boligejere, hvis oplysningerne i registret ikke er korrekte.

Hvis du ikke har styr på, om oplysningerne om dit hjem, er på plads, risikerer du en bøde på 5000 kr.

Det skriver Danske BOLIGadvokater og henviser til, hvad Erhvervsstyrelsen skriver på hjemmesiden boligejer.dk.

Her står der nemlig, at "det er kommunen, som er ansvarlig for opdatering af Bygnings- og Boligregistret (BBR). Men det er dit ansvar som ejer, at oplysningerne om din ejendom i BBR er korrekte. Kommunen kan give en bøde på op til 5.000 kr., hvis du ikke indberetter oplysninger til BBR indenfor den gældende tidsramme, eller hvis du angiver forkerte oplysninger."

Kommer som et chok for mange

Det er en melding, som kommer bag på mange boligejere, da forkerte BBR-oplysninger typisk dukker op i forbindelse med en bolighandel. Oplysningerne i BBR bruges nemlig ved optagelse af lån og ved forsikring af ejendommen.

”BBR-meddelelsen er et vigtigt dokument under en bolighandel, da ejendomsmægleren skal hente de nødvendige oplysninger til salgsopstillingen. Det er salgsopstillingen, køber tager stilling til og når oplysningerne, fx om boligens areal, ikke stemmer overens med virkeligheden, ender det med at være sælgers ansvar”, forklarer Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Der er mange uoverensstemmelser mellem sælger og køber om netop BRR-oplysninger. Ofte fordi ejendomsmægleren ikke får tjekket, om oplysningerne er korrekte. Det er ikke nok bare at spørge sælger om det, da svaret skal findes ved at tjekke selve boligen.

I BBR fremgår bygningens identifikation, opførselssår, beliggenhed, størrelse, tekniske forhold, indretning, installationer og anvendelse. En del af disse oplysninger er baseret på ejerens indberetninger og den anden del stammer fra kommunens registrerede oplysninger.

Sørg for at bruge en certificeret BOLIGadvokat

En certificeret BOLIGadvokat er i sin rådgivning af køber forpligtet til at følge op på oplysningerne i BBR. Typiske mangler er registrering af fx en brændeovn eller et ekstra toilet for blot at nævne nogle få eksempler. Det ses også ofte, at boligarealet ikke er angivet korrekt.

”Vi gør det for at undgå de helt unødvendige konflikter som følge af manglende kvadratmeter, ulovlige rum, forkert forsikringsdækning osv., da der nu kan gives bøder til sælger, hvis oplysningerne ikke er korrekte”, siger Niels Erlandsen, certificeret BOLIGadvokat, der samtidig opfordrer sælger og dennes rådgiver til at få styr på BBR.

Han anbefaler desuden alle boligkøbere at indsætte et advokatforbehold i købsaftalen, så der bliver tid nok til at afdække evt. fejl og mangler samt de konsekvenser, der måtte følge i kølvandet. Med et advokatforbehold kan køber træde gratis ud af handlen, hvis advokaten finder uacceptable forhold for køber.