Regeringen foreslår at lægge loft over danskernes energiregning det næste år. Foto: Shutterstock
Regeringen foreslår at lægge loft over danskernes energiregning det næste år. Foto: Shutterstock

Loft over energipriserne: Regeringen vil gøre det muligt at udsætte ekstrabetaling

Forbrug

14/09/2022 13:24

J. Bøgen

Loftet er det første af flere initiativer, der er på vej.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt pressemøde kl. 13, hvor hun præsenterede nogle konkrete løsningsforslag til, hvordan danskerne skal hjælpes gennem den kommende vinter som følge af de høje energipriser.

Blandt andet foreslår regeringen at lægge et loft over danskernes energiregningerne henover vinteren. Det skal gøres ved at låse prisen for energi fast på niveauet fra efteråret 2021.

Loftet skal gælde udgifter på gas, el og fjernvarme og skal som udgangspunkt vare et år.

Eventuelle ekstraudgifter skal kunne "fastfryses" og kunne betales af over flere år.

Det skal gøre det muligt for de danske familie at få vished om, hvad de kan regne med at skulle af med for energi hen over efteråret og vinteren og gøre det muligt at gemme de ekstra udgifter til senere, så man kan nå at forberede sig på dem.

Samtidig understreger Mette Frederiksen, at forslaget også skal gælde små og mellemstore virksomheder, så de ikke risikerer at måtte dreje nøglen om som følge af de sindssyge energiudgifter.

Staten vil stille penge til rådighed som sikkerhed for elselskaberne, så indefrysningen faktisk bliver mulig.

Flere initiativer på vej

Det blev understreget på pressemødet, at der skal være tale om et frivilligt tilbud.

Tanken er, at selvom man stadig skal af med ekstraordinært mange penge for energi denne vinter, så får man nu mulighed for at udskyde/opdele betalingen, så man ikke risikerer en gigantisk engangsudgift midt i den buldrende inflation.

Både statsministeren og finansminister Nicolai Wammen (S) understreger, at dagens forslag er det første i en række initiativer, politikerne har i støbeskeen.

"Jeg vil derfor gerne invitere til møder i Finansministeriet, og jeg forventer, at de første møder allerede kan finde sted i morgen aften," siger finansminister Nicolai Wammen. 

Mette Frederiksen lagde desuden ud med at understrege, at der er juridiske udfordringer i forhold til lovhjemmel omkring det offentliggjorte forslag, og at hun derfor opfordrer Folketingets partier til at arbejde hurtigt og sigte efter en hastelovgivning.

Mest Læste

Annonce