Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rammer 275.000 danskere - det bliver dyrere

Forbrug

17/03/2023

Jens Asbjørn Bøgen

Og der er flere stigninger i vente.

Den europæiske centralbank, ECB, hævede i går renten med 0,50 procentpoint - et par timer efter fulgte Nationalbanken trop.

Det betyder, at ECBS rente nu er 3,00 procent, hvilket er det højeste niveau siden 2008. Herhjemme er renten nu 2,60 procent.

De rentehævelserne sker i et forsøg på at lægge en dæmper på den inflation, som godt nok er faldet en anelse i løbet af de seneste måneder, men som stadig ligger alt for højt i forhold til målet på to procent.

I februar var inflationen i Danmark for eksempel 7,6 procent.

Målet er, at forbrugerne generelt skal bruge færre penge, og med de nye renter kan 275.000 danskere da også se frem til, at deres daglidagsudgifter kommer til at stige, så det kan mærkes.

Rammer boligejere

Ifølge en analyse fra Arbejdernes Landsbank står cirka 275.000 danske boligejere nemlig og skal have deres variabelt forrentede lån reguleret i år.

Med de nye rentestigninger betyder det, at man allerede nu godt kan begynde at indstille sig på, at boliglånet bliver dyrere. Hvor meget dyrere har vi dog endnu til gode at se.

Renten er allerede steget kraftigt for langt de fleste af boligejerne. For et år siden lå renten godt og grundigt nede i negativt territorium, men er i dag steget til omkring 3 procent.

Det ligger tilmed lige nu i kortene, at der kan vente en endnu højere rente for boligejerne med variabel rente på lånet den kommende tid.

Mest Læste

Annonce