Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Har været frygtet længe - mandag sker det

Udland

17/03/2023

Jens Asbjørn Bøgen

Det vil vare tre dage.

Den kinesiske præsident Xi Jinping vil være i Rusland fra 20.-22. marts til et statsbesøg, efter at han blev inviteret af præsident Vladimir Putin.

Det oplyser Kreml (det politiske topsæde i Rusland, red.) fredag ifølge Reuters.

Besøget sker i forbindelse med, at Kina tilbyder at formidle fred i Ukraine - en indsats, der er blevet mødt med skepsis i Vesten givet Beijings diplomatiske støtte til Rusland.

"Under samtalerne vil de diskutere aktuelle spørgsmål om yderligere udvikling af omfattende partnerskabsrelationer og strategisk samarbejde mellem Rusland og Kina," lyder det fra Kreml.

"En række vigtige bilaterale dokumenter vil blive underskrevet," stod der videre i erklæringen.

Kina og Rusland indgik et "ingen grænser"-partnerskab i februar 2022, da Putin besøgte Beijing til åbningen af ​​de olympiske vinterlege, uger før Rusland invaderede Ukraine.

De to sider har siden fortsat bekræftet styrken af ​​deres bånd. Handelen mellem de to lande er steget voldsomt siden invasionen, og Kina er Ruslands største køber af olie, en vigtig indtægtskilde for Moskva.

Kinesisk forslag til fred

I anledning af årsdagen for, at krigen i Ukraine brød ud, offentliggjort Kina et "hensigtsdokument", der skulle hjælpe med at finde frem til en fredelig løsning på krigen.

Planen indeholder 12 punkter, som, i følge kineserne, skal bane vejen for en diplomatisk løsning til fredag i Ukraine, men planen har fået en kølig modtagelse.

Kina og Rusland har nemlig udviklet deres samarbejde massivt i løbet af krigen, og i den kinesiske plan stod der heller ikke et ord om, hvad der skulle ske med de besatte områder i Ukraine - altså om de skulle blive en del af Rusland eller leveres tilbage til Ukraine.

Du kan læse mere om det kinesiske forslag i artiklen herunder.

Mest Læste

Annonce